Dalijeva dela na Izložbi u Beogradu

Od 2. septembra do 15. novembra 2010. godine u Muzeju 25. Maj u Beogradu, biće održana izložba izbora grafičkih dela Salvadora Dalija “Božanstveni svetovi“.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

12:37

Default images

Tim povodom po prvi put u Srbiji, moći će da se vidi preko 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa: "Biblia Sacra" i "Božanstvena komedija",a oba dela će biti prikazana u celosti.

Na izložbi će bit predstavljeno100 Dalijevih grafika “Božanstvene komedije“ iz 1964. godine, 106 Dalijevih grafika “Biblia Sacra“ iz 1967. godine, dve potpune (70 grafičkih listova) dekompozicije drvoreza “Božanstvene Komedije“, 6 originalnih knjiga “Božanstvene Komedije“, markice italijanske vlade uz 700-godišnjicu Danteovog rođenja, naslovi svih izloženih radova, stihovi uz “Božanstvenu komediju“, biografija Dantea, objašnjenje opusa “Biblia Sacra“, objašnjenje opusa “Božanstvene komedije“, kao i objašnjenje dekompozicija.

Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda, bila je postavljena samo u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru i u Njujorku, a sama izložba ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i “Božanstvene komedije“, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: