"Filmski festival Palić je ugrožen"

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović rekao je danas na konferenciji za novinare da je ta manifestacija ugrožena i da sledeće 25. izdanje festivala ne može da se održi na isti način kao ovogodišnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug / Festival evropskog filma Palić / Ivica Vojnić
Tanjug / Festival evropskog filma Palić / Ivica Vojnić

"Situacija je potpuno neodrživa. Festival je ugrožen. Ovakvo cimanje, trzanje i muke ničim nismo zaslužili. Mi smo ozbiljna evropska manifestacija sa velikim respektom u Evropi i ozbiljnim problemom kada je razumevanje u sopstvenoj sredini u pitanju", rezignirano je rekao Zelenović.

On je primetio da sinoćnom otvaranju festivala nije prisustvovao niko od zvaničnika, a pozive su poslali svima, od predsednika republike preko ministra kulture do pokrajinskog sekretara.

"Žao mi je što mi nemamo more, ali imamo festival koji traje 25 godina, kvalitetan program, sjajne goste i odličan odziv publike, a nismo dobili čak ni pismo sa nekoliko redova od bilo koga od njih", dodao je Zelenović.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović istakao je da ove godine nisu imali problema da nabave filmove i da ono što su radili svih prethodnih godina učinilo je festival prepoznatljivim i zahvaljujući tome lakše dolaze do značajnih i kvalitetnih ostvarenja. Mogorović je zahvalio Ministarstvu kulture i Gradu Subotici na pomoći i skrenuo pažnju na nerazumevanje pokrajinskog Sekretarijata za kulturu koji, kako je rekao, ne prepoznaje vrednosti palićkog festivala.

Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo za palićki festival devet miliona dinara koliko i prošle, pokrajinski Sekretarijat za kulturu je ove godine Paliću dao jedan u odnosu na tri miliona lane, dok je Grad Subotica izdvojio skoro milion dinara više ove godine.

Izvršni producent festivala Ilija Tatić kaže da je budžet ove godine najmanji u proteklih 15 godina, a festival se u medjuvremenu razvijao i rastao i prisetio se da je pokrajina ranije izdvajala i do 12 miliona dinara. Umetnički direktor festivala Nikolaj Nikitin primetio je da je evropska kinematografija ove godine izuzetno jaka, da se isto može reći i za filmove koji dolaze iz regiona, kao i da je vidljivo veliko prisustvo ženske perspektive, s obzirom na to da ima dosta žena reditelja.

Prati B92 na Viberu

Film/TV

Hempton: Rimejkovi su uglavnom dela vandala, ne umetnika

Scenarista, dramski pisac i reditelj, oskarovac Kristofer Hempton, ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji izjavio je danas da je počastvovan što se našao među velikim autorima, prethodnim laureatima tog priznanja, kojima se divi.

Film/TV petak 21.07. 20:10 Komentara: 2

"Ovo vreme nas tera da preuzmemo stvar u svoje ruke"

"Verujem u nas kao snalažljivo društvo koje je naviklo da bez ičega pravi nešto, ali moramo da gajimo ljude koji će da se bave filmom, ljude koje će to stvarno da zanima, moramo da im pružimo šansu da naprave i glupost i grešku i da izniknu u neke uspešne reditelje, pisce", smatra glumac Nikola Đuričko.

Film/TV petak 21.07. 12:30 Komentara: 23
strana 1 od 1434 idi na stranu