Može li tinejdžerka da prkosi gravitaciji?

Pubertet i podivljali hormoni jedne tinejdžerke moćna su stvar, ali ne toliko moćna koliko sila gravitacije, bar ako je verovati rezultatima sa američkih bioskopskih blagajni tokom proteklog vikenda.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Time

Ponedeljak, 21.10.2013.

11:58

Default images

“Znaćete njeno ime”, vrište sa svih ćoškova Holivuda reklamni plakati za novu adaptaciju čuvenog romana Stivena Kinga po imenu “Keri” (Carrie). Film u režiji Kimberli Pirs (Dečaci ne plaču) sa Kloe Grejs Morec i Džulijen Mur u glavnim ulogama ovog vikenda krenuo je u osvajanja američkih blagajni.

Međutim, ispostavilo se da poznata horor priča o tinejdžerki i njenim srednjoškolskim mukama ne može da nadmaši “Gravitaciju” (Gravity) Alfonsa Kuarona koja već tri sedmice zaredom vlada američkim, ali i svetskim bioskopima.

Iako je uz budžet za snimanje u iznosu od trideset miliona dolara studio Soni u promociju filma “Keri” uložio znatno novca i osmislio brojne kreativne kampanje, film je tokom prvog vikenda prikazivanja zaradio prilično slabih 17 miliona dolara, prenosi američki magazin “Time”. To posebno čudi ako se u obzir uzme podatak da je deseti mesec u američkim bioskopima svake godine tradicionalno poznat kao “Šoktobar”, jer se na repertoaru najčešće nalaze horor filmovi. “Keri” je imala i znatno lakši posao jer je ovo prva godina u poslednjoj deceniji da za oktobar nije bila zakazana premijera nijednog nastavka serijala kao što su “Mržnja” (The Grudge), “Testera” (Saw) ili “Paranormalna aktivnost” (Paranormal Activity).

S druge strane, Kuaronova “Gravitacija”, hvaljena od strane kritike zbog izvanrednih specijalnih efekata i odlično upotrebljene trodimenzionalne tehnologije snimanja, zaradila je 31 milion dolara.

To jeste skoro za trećinu manja zarada u odnosu na prošli vikend, ali dovoljno da “Gravitacija” provede i treću nedelju na vrhu liste filmova sa trenutno najvećom zaradom. Poslednji put tri vezane sedmice na prvom mestu boks ofis liste proveo je “Hobit” Pitera Džeksona.
Foto: Beta/AP
Ova SF drama prati Sandru Bulok i Džordža Klunija koji na misiji u svemiru gube kontakt sa Zemljom i pokušavaju da se vrate na svoju planetu. Sa veoma malo dijaloga, još manje likova, i atmosferom ispunjenom napetom tišinom i osećajem beznadežne bespomoćnosti, “Gravitacija” je pobrala odlične kritike publike i bez velike reklame i najava zagospodarila bioskopima.

Film je u SAD do sada zaradio 170.6 miliona dolara, dok je od prikazivanja širom sveta, uključujući i Srbiju, film zaradio dodatnih 114.2 miliona.

Primetno je i da su ove jeseni u bioskope uglavnom išli stariji ljubitelji filmova, dok je očekivana tinejdžerska publika izostala. Tako su drama “Kapetan Filips” (Captain Phillips) i triler “Zatvorenici” (Prisoners) neočekivano ostvarili pristojne zarade. Uz njih se izdvojio i nastavak animiranog hita “Padaće ćufte” (Cloudy With a Chance of Meatballs 2) koji uskoro stiže i u naše bioskope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: