Vikiliks: Film o Asanžu je loš

Najnovija drama Bila Kondona “The Fifth Estate”, koja govori o osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, navodno je zasnovana na brojnim neistinitim činjenicama, a i one koje su istinite, pogrešno su interpretirane.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Guardian

Petak, 20.09.2013.

12:31

Default images

Izveštaj od četiri hiljade reči koji je objavio Vikiliks posvećen je Kondonovom filmu ocenjenom kao „delo fikcije koje maskira činjenice“.

“Većina događaja koja je opisana u filmu nikada se nije dogodila ili ljudi koji su na filmu sa njima povezani u stvarnosti uopšte nisu bili”, stoji u izveštaju Vikiliksa, prenosi Gardijan.

U tekstu se posebno ističe centralni argument filma kao netačan – podatak da je objava poverljivih depeša 2010. godine od strane Vikiliksa dovela u potencijalnu opasnost više od 2.000 važnih informacija i odnosa širom sveta.

Osim toga film znatno umanjuje značaj Danijela Dmšajta – Berga (u filmu ga igra Danijel Brul) koji je bio desna ruka Džulijana Asanža.

Ubrzo nakon što je izveštaj Vikiliksa objavljen, na njihovom zvaničnom nalogu na tviteru ostavljena je poruka: “Kako nas niko iz kompanija Drimvorks/Dizni nije pitao za konsultacije na tokom snimanja filma, mi im dajemo naš savet za džabe: Film je loš.”

Premijera ostvarenja “The Fifth Estate” održana je početkom septembra na Filmskom festivalu u Torontu, dok je početak bioskopske distribucije zakazan za sredinu oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: