Uloge po kojima pamtimo J. Tatića

Bilo da smo ga voleli kao junaka malih ekrana dok nas je uveseljavao svake večeri u brojnim serijama, ili kao često sporednog ali značajnog glumca u kultnim filmovima, jedno je sigurno – uloge Josifa Tatića ostaće upamćene u istoriji naše kinematografije.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

19:58

Default images

Verovatno najupečatljivije uloge po kojima je Tatić postao poznat širom bivše domovine su Tale Surovi iz Grlom u jagode i Jataganac iz Boljeg života, smatra profesor na FDU i filmski kritičar Aleksandar S. Janković. Markantan stas, i dubok glas su sedamdesetih i osamdesetih od Tatića napravili jednog od najmuževnijih glumačkih pojava u regionu. „Što se filmova tiče“, navodi Janković, „Tatić je gotovo uvek delovao iz drugog plana tako da je uspevao da napravi izuzetne epizode, a gotovo nikad glavne uloge. Kao neki značajan dodatak bez koga glavno jelo ne može da se posluži.“

Čuveni glumac na filmu se pojavljuje još od kraja šezdesetih, međutim možda najbolje uloge uradio je osamdesetih i devedesetih. „U Specijalnom vaspitanju i Tajvanskoj kanasti Gorana Markovića, filmu Jagode u grlu Srđana Karanovića, onda u filmovima sa Lepom Brenom „Hajde da se volimo“, samo je preslikana izuzetno popularna duodrama Šovinistička farsa sa Predragom Ejdusom, Paket aranžman Ivana Stefanovića, da bi poslednjih dvadesetak godina ušao u manirističke, ali i dalje efektne epizodne uloge“, navodi Janković.

Josif Tatić je izgleda bio mnogo veći od svojih uloga, i kao glumac i kao čovek, i tako ga treba i pamtiti.

Po kojoj ćete Vi ulozi pamtiti Josifa Tatića?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: