Ridli Skot predstavio "Prometeja"

Reditelj Ridli Skot prikazao je odabranoj publici u Parizu desetominutni klip svog novog 3D filma "Prometej" koji će u svetske bioskope stići 30. maja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2012.

18:40

Default images

Novi projekat britanskog reditelja predstavlja njegov povratak žanru naučne fantastike posle pauze od 30 godina.

Film je prvobitno bio zamišljen kao prethodnik franšize „Osmi putnik“ i premijerno će biti prikazan u svetskim bioskopima 30. maja. Film prati svemirsku misiju koja traga za vanzemaljskom civilizacijom za koju veruje da čuva ključ porekla čovečanstva.

U filmu, koji je prvi izlet reditelja u 3D vode glume Numi Rapas, poznata po ulozi Lizbet Salander u švedskoj trilogiji „Milenijum“, Šarliz Teron i Majkl Fasbender.

Sekvenca koja je odabranoj publici i predstavnicima medija bila prikazana u Parizu obilovala je akcijom, prenosi AFP.

„Ako ste vizuelna osoba, 3D je samo još jedna boja“, rekao je Skot posle prikazivanja trejlera. „Ali vas još više uvuče u svet priče, čak i u dijalog.“

Skot je rekao da se ideja za film rodila iz nerešenog pitanja koje se pojavilo u „Osmom putniku“- odakle su došli vanzemaljci?

„Ali pisanje je organski proces i polako smo se potpuno udaljili od originalnog ’Osmog putnika’ i pretvorili u ovaj film nazvan ’Prometej’“, rekao je Skot. „DNK vezana za prvobitnu zamisao pojavljuje se u poslednjih osam minuta ovog filma.“

Rediteljev novi film oslanja se na grčki mit o Prometeju. „Njega su Bogovi kaznili jer je ukrao vatru koja se smatra prvom ljudskom tehnologijom. To je metafora filma“, objašnjava Skot.

Na početku filma tim arheologa, predvođen likom Numi Rapas, istražuje drevne napise i pećinske slike koji nagoveštavaju kontakte sa vanzemaljskom civilizacijom. Radnja se potom prebacuje u 2094. gde naučnici i posada broda „Prometej“ na čelu sa ledenim vođom u liku Šarliz Teron i androidom Fasbenderom tragaju za vanzemaljcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: