Puriša Ðorđević ponovo na Festu

Veteran srpske kinematografije Puriša Ðorđević ponovo učestvuje na Festu, ovoga puta sa dokumentarnim filmom "Plašim se da se sve razume" u kojem je glavni junak češki reditelj Jirži Mencl.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

23:56

Default images

Ðorđević je izjavio da njegov novi fim ne liči na dokumentarac jer se u njemu nalaze i neke vrlo intimne scene.

"Imamo jednu lepu ljubavnu priču Mencla, a da bi sve bilo fer ispričao sam i ja jednu moju ljubavnu priču u Pragu. Tu je i naša diskusija o filmskoj montaži, priča o jednom scenariju Bohumila Hrabala, pa o dirigentu...", napomenuo je Ðorđević na današnjoj konferenciji za novinare u "Sava centru".

On je ispričao da Mencla poznaje još od 1967. i da se sa češkim režiserom sretao više puta.

"Ponovo smo se videli kada je prošle godine u Narodnom pozorištu u Beogradu režirao operu ''Zaljubljen u tri narandže'' i počeo sam da snimam probe“, objasnio je Ðorđević.

On je istakao da je imao sreću da radi sa snimateljem Mišom Miloševićem, koji je i producent u okviru delatnosti Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad. Ðorđević je ranije izjavio Tanjugu da je zadovoljan kako je na film u trajanju od 55 minuta preneta atmosfera sa operskih proba i kako su u to uklopljeni detalji o privatnim stvarima, dok Mencl nije hteo da komentariše autorov izbor scena i detalja.

"To je njegov film i njegov izbor. Ja to moram da poštujem", rekao je Mencl.

U dokumentarac su uključeni insert iz češkog filma "Strogo kontrolisani vozovi" (1967), za koji je Mencl dobio Oskara, snimak iz jedne davne predstave u kojoj je nastupao kao komičar, što izaziva puno smeha i aplauza publike, ali i afera iz žute štampe u Češkoj od pre nekoliko godina u vezi sa Menclovom mnogo mlađom suprugom i njenom trudnoćom.

Tu su i ozbiljni razgovori Ðorđevića i Mencla, koji je bio čest gost na prostorima bivše Jugoslavije i govori mešavinom srpskog, hrvatskog i češkog jezika, zatim podaci o Hrabalu, Sergeju Prokofjevu, a ponajviše, naravno, snimci sa proba i na samom kraju dugi insert sa uspešne premijere opere "Zaljubljen u tri narandže".

Dalja sudbina filma "Plašim se da se sve razume“ neizvesna je, jer, kako je izjavio Ðorđević, televizije nisu zainteresovane za prikazivanje.

On se požalio i kako mu Ministarstvo kulture već godinama odbija scenarije sa kojima konkuriše za sufinansiranje i to bez ikakvih obrazloženja.

Ðorđević, ipak, ne odustaje pa je novinarima danas predočio ideju za dokumentarac o princu Aleksandru u Beogradu, kao i za digitalno snimani ljubavni film o pahuljicama na Severnom polu.

Ðorđević se pohvalio i novim izdanjem svoje knjige priča "Osam kila sreće", koju je objavio "Plato“.

Prema oceni kritike, "svet tih priča je svet prošlog vremena koje zapravo svi nosimo u sebi, u kojem ima radosti, neke zaboravljene naivnosti i iskrenosti, nekad i tuge, retko kad gorčine, a često humora“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: