Kultura

Utorak, 06.12.2016.

17:03

Zoltan Šifliš nije više član saveta festivala na Paliću

Skupština Grada Subotice je na predlog Gradskog veća razrešila filmskog reditelja Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta Festivala evropskog filma Palić, zbog čega je danas Savet festivala izrazio zabrinutost zbog nedostatka obrazloženja ili kvalitativne ocene rada Šifliša koje bi opravdalo ovakav postupak.

Izvor: Tanjug

Zoltan Šifliš nije više član saveta festivala na Paliću

"Osećamo dužnost da dosadašnji rad Zoltana Šifliša ocenimo najvišim ocenama, pre svega zbog njegovog nesebičnog zalaganja u promovisanju mađarske kinematografije, kao i višegodišnjih bliskih kontakata sa najvišim filmskim institucijama te zemlje na čelu sa Magyar Filmunio što je rezultiralo činjenicom da je program 'Novi mađarski film' jedan od najposećenijih i najaktuelnijih programa festivala na Paliću", saopštio je Savet festivala evropskog filma.

Savet je zabrinut i zbog odluke o postavljanju Gabrijele Vadleve na mesto člana Saveta bez priložene biografije i bez konsultacija sa stručnim Savetom palićkog festivala, direktorom festivala, niti Otvorenim univerzitetom Subotica kao izvršnim producentom koji već godinama kao tim uz veliki napor uspevaju da postave ovu manifestaciju u sami vrh evropske kinematografije uprkos konstantnom smanjenju budžetskih sredstava.

U saopštenju se podseća da je "Savet vrhovno savetodavno telo Festivala evropskog filma Palić i kao takvo sastavljeno je isključivo od stručnih lica, u ovom slučaju filmskih profesionalaca".

"Napominjemo da članovi Saveta ne primaju nikakvu nadoknadu za svoj rad, već svojim iskustvom, zalaganjem i znanjem doprinose razvojnim smernicama ove manifestacije od Nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Mandat Saveta u ovom sastavu traje do februara 2018. godine", piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali članovi Festivala evropskog filma Palić: Mira Banjac - glumica, predsednica Saveta, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, Szabolcs Tolnai, filmski reditelj, Branislav Lečić, glumac, Gordan Mihić, scenarista i Petar Mitrić, selektor FEF Palić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: