Kultura

Subota, 07.05.2016.

16:15

Palmira - mesto u kojem se ponovo čuje muzika

Reporterka B92 Aleksandra Godfroa bila je prva srpska novinarka koja je ušla u sirijsku Palmiru, istorijski značajnu lokaciju oslobođenu od pripadnika Islamske države.

Izvor: B92

Palmira - mesto u kojem se ponovo čuje muzika
Foto: Screenshot

Aleksandra se, posle mesec dana vratila, u drevni grad u kome se, u antičkom pozorištu, na mestu na kome je Islamska država pogubila sirijske vojnike, ponovo začula muzika. U znak sećanja na žrtve terorista, Rusija je tamo organizovala koncert.

Šest i po sati autobusom od Latakije do Palmire uz naoružanu pratnju sirijsku i rusku i sa zemlje i iz vazduha. Veliko iznenađenje koje je do poslednjeg momenta držano u tajnosti

Marijinski orkestar iz Sankt Peterburga pod dirigentskom palicom Valerija Gergijeva u senci stubova veličanstvenog palmirskog pozorišta.

U publici su ruski i sirijski vojnici, sirijski i ruski ministar kulutre, viđeniji građani Palmire. Na sceni fotografija direktora muzeja Palmire arheologa Haleda Al Asaada koga su zverski ubili teroristi. Koncert je posvećen njemu i 25 sirijskih vojnika koje je islamska država ubila na ovom mestu i svima palim u borbama za oslobađanje Palmire. Mesto koje su krvlju oskrnavili teroristi pročišćuje muzika.

Na programu Bah, Šedrin i Prokofjev. Drevno pozoroište u Palmiri opet je mesto koncerta. Solo na violončelu Sergej Roldugin, bliski prijatelj Putina.

U palmirski koncert uključio se i direktno iz Mosvke sam ruski predsednik.

“Za osobađanje sveta od međunarodnog terorizma neophodno je da se svaki uspeh u borbi sa njima smatra zajedničkom pobedom a svaka žrtva kao lični gubitak i lični bol”, rekao je Putin. ”Kada smo pre mesec dana bili na ovom istom mestu svuda iza mene bili su ruski demineri. Oni su za tri nedelje očistili oko 240 hektara istorijskog dela stare Palmire i pronašli skoro 3000 eksplozivnih naprava”, istakla je Godfroa.

Demineri su na arhelolškom nalazištu i u gradu pronalazili i naprave i metode sa kojima se do sada nisu sretali.

”Odlično su obučeni inženjerci terorističkih grupa. Mi smo tu nalazili potpuno nove načine postavljanja eksploziva. Oni su razradili nove eksplozivne naprave. Našli smo 8 pojasa samoubica sa eksplozivom povezanim na do sada nepoznat način”, izjavio je general-major Jurij Stavicki, načelnik Inženjerije vojske RF.

Islamska država uništila je oko 20 procenata starih građevina ali su to neki od simbola Palmire – trijumfalna kapija hramovi Balšanim i Baal. U Palmiru su na koncert došla i 14 ambasadora Uneska koji je jednoglasno usvojio rezoluciju o obnavljanju Palmire. Pitanje finansiranja tog poduhvata se pak tek razrađuje.

“Unesko u svojim redovnim fondovima nema sredstava da finansira jedan ovako veliki poduhvat – biće izdvojeno proporcionalno koliko se može.... Velike države će se uključiti u borbi za prestiž, ali i velike multinacionalane kompanije “, kaže Darko tansković, ambasador Srbije u UNESKO.

Dok sunce zalazi nad drevnom nevestom pustinje u daljini se čuje kako radi artiljerija –islamska država je na 25 kilometara od grada, kažu nam. Početak radova na obnavljanju koji će trajati 6 do 7 godina moraće ipak da sačeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: