Izložba "Enigma. Dešifrovati pobedu" u Galeriji RTS-a

Izložba "Enigma. Dešifrovati pobedu" o dostignućima poljskih naučnika u kriptologiji tokom Drugog svetskog rata koji su doprineli savezničkoj pobedi, biće otvorena večeras u Galeriji RTS-a.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

13:55

Izložba
Foto: Bundesarchiv, Bild 183-2007-0705-502 / CC-BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Na otvaranju izložbe obratiće se otpravnica poslova Ambasade Poljske u Beogradu Hana Dalevska Grenj, vojni ataše Republike Poljske u Beogradu pukovnik Zbignjev Rošinjski, profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu Miodrag Živković i v.d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović.

Zahvaljujući Vojnom muzeju u Beogradu na otvaranju posetioci će moći da vide mašinu Enigma koju baštini ova ustanova u svojoj stalnoj postavci.

Reč enigma potiče od grčke reči "ainigma", što znači zagonetka. Tako je nemački inženjer Artur Šerbijus nazvao elektromehaničku mašinu za šifrovanje, koju je sam konstruisao i počeo da proizvodi 1918. godine.

U početku se ova mašina upotrebljavala u komercijalne svrhe, a vremenom su počele da je koriste državne institucije brojnih zemalja.

U Prvom svetskom ratu se pokazalo da tradicionalne ručne metode šifrovanja nisu praktične, a Šerbijusova mašina, koja je nudila neverovatan broj kombinacija, prevazišla je sve sprave i metode za koje su kriptolozi tog vremena znali.

Enigma, korišćena uoči i tokom Drugog svetskog rata, dešifrovana je u Velikopoljskoj, regionu Republike Poljske.

Na Univerzitetu u Poznanju organizovana je specijalistička obuka za mlade matematičare s ciljem da se među njima izaberu najsposobniji kriptolozi.

Pre Drugog svetskog rata ovaj region graničio se s Nemačkom i njegovi stanovnici su uglavnom znali jezik svojih zapadnih suseda, te su tako Marjan Rejevski, Henrik Zigalski i Ježi Ružicki postali glavni akteri uzbudljivih događaja koji su usledili.

Mladi kriptolozi su prvih nekoliko godina radili u Poznanju, u vojnom odseku za poslove šifri i tu je počela njihova avantura u odgonetanju Enigme.

Izložba u galerijskom prostoru Radio-televizije Srbije "Enigma. Dešifrovati pobedu", u organizaciji Ambasade Poljske u Beogradu i RTS-a, svedočanstvo je o značaju kriptologije i matematike u najvažnijim trenucima istorije Evrope u prošlom veku.

Već nekoliko godina regionalna uprava Velikopoljskog vojvodstva intenzivno radi na popularizaciji i čuvanju uspomene na događaje koji su presudno uticali na tok i ishod Drugog svetskog rata.

Od 2009. godine regionalna uprava organizuje, kako u zemlji tako i u inostranstvu, izložbe o doprinosu poljskih kriptologa savezničkoj pobedi u Drugom svetskom ratu.

Izložbu 20 plakata sa reprezentativnim fotografijama do sada su imali priliku da vide građani Velike Britanije, Holandije, Belgije i Italije, dok će u Galeriji RTS-a biti otvorena do 4. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: