Grčka se nada povratku blaga sa Partenona

Nakon više od jednog veka jalovog lobiranja, Grčka se nada da će posredstvom UNESKO-a konačno uspeti da iz Velike Britanije vrati mermerne skulpture sa Partenona.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

09:33

Default images

Grčki ministar kulture Kostas Tasulas izjavio je 15. oktobra da je Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO) pozvala britansku vladu da razmotri predlog jednogodišnje medijacije kako bi se rešio najpoznatiji svetski spor o kulturnoj baštini.

Mermerne skulture i frizovi, koje Britanci nazivaju "Elginov mermer", sa Partenona na Akropolju je početkom 19. veka uzeo grof od Elgina, tadašnji ambasador Velike Britanije u Otomanskom carstvu, u čijem se sastavu nalazila Grčka.

Britanski muzej u Londonu, u kojem je ovo blago danas izloženo, i britanska vlada ističu da je skulpturama, koje oni nazivaju "Elginov mermer", mesto u britanskoj prestonici.
Beta/AP
Tim londonskih advokata, u kojem je i poznata advokatica Amal Alamudin, koji savetuje grčke zvaničnike, naveo je da bi Atina, u slučaju da pregovori propadnu mogla da se obrati međunarodnom sudu. To je mogućnost koju je, kako prenosi AP, Tasulis odbacio.

Grčka već decenijama, još od 1983. godine na nagovor tadašnje ministarke kulture Meline Merkuri, pokušava da vrati skulpture, tvrdeći da je lord Elgin ilegalno odneo 56 delova friza i 19 kipova sa Akropolja tako što je podmitio otomanske zvaničnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: