Todosijević nagrađen u Veneciji

Danas je u Palati Grasi u Veneciji srpski umetnik Dragoljub Raša Todosijević proglašen za dobitnika UniCreditove Venecijanske nagrade.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

13:18

Default images

Proglašenje se odigralo u prisustvu Đanija Franka Pape, direktora Divizije za Centralnu i Istočnu Evropu (CIE) UniCredita, Žan Kloda Moskonija, direktora Umetničkog i kulturnog saveta UniCredita i Valtera Gvadanjinija, predsedavajućeg Naučnog komiteta “UniCredita za umetnost”.

O pobedniku je odlučivao UniCreditov žiri sastavljen od članova Naučnog komiteta: Valter Gvadanjini, Luka Masimo Barbero, Lorand Heđi i Angelika Nolert, kao i članovi najvišeg menadžmenta UniCredita, a odluku je doneo vođen inovativnošću i kreativnošću umetnika, navodeći sledeće razloge:
Raša Todosijeviæ
“Odlučili smo da nagradu dodelimo srpskom umetniku Dragoljubu Raši Todosijeviću. Njegova izložba prikazuje duboko viđenje istorije i izazova nametnutih ideologijama u CIE, a umetnik sve ovo komunicira kroz veoma snažan pristup. U samom srcu njegovih dela leži moralni angažman savremenog umetnika, a njegova umetnička veština povezuje prošlost i sadašnjost, i oslikava njegovu autentičnu pripadnost savremenom diskurs.u Kao i kada su u pitanju mnogi umetnici njegove generacije, estetski način razmišljanja je u velikoj meri oblikovan njegovim kritičkim pristupom istoriji i politici Balkana. U paviljonu su prikazane koherentne instalacije koje uključuju njegova dela iz prošlosti, ali i ona koja su tek nedavno nastala, što nam govori da je njegova instalacija još uvek u procesu rađanja”, izjavio je Valter Gvadanjini.

Pobednički projekat će biti nagrađen novčanim iznosom od 150.000 evra što će omogućiti da delo postane sastavni deo UniCreditove kolekcije. Zatim će delo biti biti predato jednom od najvažnijih muzeja savremene umetnosti u Srbiji kako bi svi imali priliku da ga pogledaju.

UniCreditova Venecijanska nagrada je nagrada za savremenu umetnost koju je Grupa ustanovila u februaru 2011. godine, a u najužem izboru za nagradu našle su se i Hrvatska, Češka, Estonija i Turska.

UniCreditova Venecijanska nagrada je još jedan dodatni pokazatelj podrške i posvećenosti Grupe kulturi i budućnosti savremene umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: