Vujica Rešin Tucić u MSUV

Danas, 23. marta, u 19 sati se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, otvara retrospektivna izložba radova jednog od istaknutih pripadnika i protagonista jugoslovenske neoavangarde, Vujice Rešina Tucića.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2011.

10:39

Default images

Vujica Rešin Tucić je rođen 1941. godine u Melencima, a umro je 2009. godine u Novom Sadu. Bio je jedan od najistaknutijih pripadnika jugoslovenske neoavangarde šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka, “Nova umetnička praksa“. Rešin Tucić je stvarao kao pesnik i pisac, vizuelni umetnik, urednik, esejista i polemičar. Objavio je 12 autorskih knjiga i osmislio niz subverzivnih umetničkih predstava širom Jugoslavije, a bio je i jedan od osnivača novosadskih umetničkih grupa “Januar“ i “Februar“, i “Atentat“.

Upravo zbog niza subverzivnih i provokativnih umetničkih poduhvata, koje je tadašnji režim shvatao kao podrivanje društvenog poretka, Vujica Rešin Tucić je marginalizovan, zbog čega je nekoliko godina proveo živeći u teškim uslovim, zajedno sa svojom porodicom stanujući u jednoj sobi Samačkog hotela. Pored toga je osuđen i na 12 godina zatvora, zbog "problematičnih" stihova.
Vujica Rešin Tucić je bio i suosnivač jednog od najznačajnijih avangardnih glasila na jugoslovenskom prostoru – “Adresa“, a uređivao je i časopise “Polja“, “Ulaznica“, “Dalje“ i novi vojvođanski časopis za umetnost i književnost, “Tisa“.

Pored toga bio je pokretač i predavač u književnoj školi Tradicija avangarde (iz koje je nastala umetnička grupa Magnet), koju je osnovao Fond za otvoreno društvo iz Beograda i koja je radila od 1993. do 1995. godine. Uz to je bio i organizator višejezičkog književnog antiratnog karavana, “Pod granom oraha“, koji je 1994. godine podržao Fond za otvoreno društvo iz Novog Sada.

Kao književnik i vizuelni umetnik, Vujica Rešin Tucić je dobio i nagrade Vasko Popa, Pečat varoši sremskokarlovačke i Nagradu Paja Marinković Adamov.

Na retrospektivnoj izložbi biće predstavljen kompletni vizuelni roman Vujice Rešina Tucića, "Struganje mašte", kao i njegovi autorski filmovi i opsežna dokumentarna građa koja svedoči o njegovom obimnom stvaralaštvu.

Pitanju postojanja je Vujica Rešin Tucić posvetio poslednje godine svog života, pripremajući antologiju poezije o postojanju, pod naslovom “Kolektivni oblak”.

Autor i kustos izložbe je Nebojša Milenković, a Izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine trajaće do 20. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: