Predstavljen "Beograd 2020"

Članovi delegacije Beograda na poziv Generalnog direktorata Evropske komisije za kulturu i obrazovanje u Briselu predali su i predstavili projekat kandidature Beograda za Evropsku prestonicu kulture (EPK) 2020. godine, saopštila je Skupština grada.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.12.2010.

14:36

Default images

Delegaciju je u Generalnom direktoratu primila Žaklin Paku koja je, kako je navedeno, uputila iskrene čestitke i pohvale za projekat i uložen dosadašnji rad. Njena konstatacija je da u ovoj fazi projekta nijedan grad koji se kandidovao nije imao tako sređenu i obimnu dokumentaciju.

Ocenjeno je, takođe, da ideja dugoročnog razvoja grada Beograda u oblasti kulture sa strukturom partnerskih gradova iz Srbije, regiona Balkana i Evrope kroz narednu dekadu predstavlja veoma interesantnu i specifičnu formu razvoja projekta.

Paku je ukazala na značaj dela projekta koji se odnosi na budžet i važnost da se u narednom periodu posvetimo definisanju ovog segmenta jer je on od ključne važnosti za projekat evropskih prestonica kulture. Članovi delegacije su nakon obavljenog sastanka predali projekat „Beograd 2020“.

Trenutno se u okviru Evropske komisije obavljaju zvanične konsultacije sa svim zainteresovanim zemljama i gradovima za projekat EPK. Tokom 2011. godine, ekspertska komisija će razmatrati kako potencijalne projekte tako i sve predloge i sugestije za formiranje predloga nove pravne osnove projekta Evropskih prestonica kulture.

Na osnovu svih zaključaka biće formiran predlog za novu Odluku, kojom se utvrđuju nova pravila po kojima će se ovaj projekat realizovati od 2020. godine pa nadalje, navedeno je u saopštenju.

Taj predlog će krajem iduće godine biti upućen Evropskom parlamentu i savetu koji će po obavljenom debatnom ciklusu i konsultacijama usvojiti Odluku koja će definisati pravila za dekadu 2020-2030, kao i zemlje koje će dobiti titulu Evropske prestonice kulture.

Delegacija je obavila i prvi zvaničan sastanak u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje. Delegaciju je primio zamenik šefa misije za Srbiju Lars Erik Forsberg sa saradnicima, koji je ukazao na važnost ovog projekta za Beograd i Srbiju.

On je iskazao nameru da uputi mišljenje i preporuku Evropskoj komisiji, parlamentu i savetu o značaju integracije ove ideje u predstojeći pravilnik za projekat Evropske prestonice kulture kao i značaj integracije Srbije i zemalja zapadnog Balkana u ovakve projekte, navedeno je u saopštenju.

Delegaciju Beograda činili su Aleksandar Peković (predsednik organizacionog odbora Skupštine grada Beograda za kandidaturu Beograda), Marko Maršićević (zamenik predsednika), Danko Runić (direktor Agencije grada Beograda za evropske integracije i saradnju sa udruženjima), prof. dr Milena Dragičević Šešić (šef stručnog tima za izradu strategije) i Dragan Stojović (drugi sekretar Misije Srbije pri EU).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: