Eran Kolirin: Mala škola izraelskog filma

Reditelj Eran Kolirin otvorio je krajem novembra Festival autorskog filma u Beogradu i predstavio svoje novo ostvarenje “Zamena”. Posetiocima sajta B92 Eran otkriva znane i neznane dragulje izraelske kinematografije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

13:19

Default images

Postoji mnogo dobrih filmova koji su u skorije vreme snimljeni u Izraelu. Jedan od njih, koji je verovatno poznat široj publici jeste “Valcer sa Baširom” Arija Folmana, premijerno prikazan u Kanu, da bi potom osvojio brojna priznanja širom sveta.

Vaša publika verovatno je mogla da gleda i film “Liban” Samuela Maoza koji je 2009. godine osvojio Zlatnog lava u Veneciji.

Odličan reditelj je i Savi Gavison pa preporučujem njegov film “Lovesick on Nana Street”. Nalik je filmovima Emira Kusturice, govori o malom mestu u Izraelu u kojem se nalazi mentalna bolnica, i ima neku čudnu magičnu atmosferu.



Jedan od naših boljih reditelja je Joseph Cedar. Njegov najnoviji film “Footnote” osvojio je nagradu za scenario u Kanu.  Malo manje poznat, ali vredan pažnje, je film “My father My lord” koji je režirao David Volach.  

Na mene je ipak najviše uticao čuveni reditelj Ephrain Kishon. On je kreirao fantastičan svet apsurda i humora zasnovanog na birokratiji i socijalizmu. Svakako preporučujem njegove komedije “The Policeman” i “The Big Dig” koje obožavam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: