Džezerka Dajana Krol u Beogradu

Najtiražnija džez pevačica i pijanistkinja Dajana Krol (Diana Krall) nastupiće prvi put u Beogradu 21. novembra u Sava centru, u okviru svetske turneje kojom promoviše novi album "Quiet Nights".

Izvor: B92

Petak, 18.09.2009.

18:53

Default images

Kako je najavljeno, dobitnicu dve Gremi nagrade u Beogradu će pratiti iskusni džez muzičari Džon Klejton (John Clayton), Endrju Vilson (Andrew Wilson) i Džef (Jeff) Hamilton, kao i na ostalih 36 koncerata turneje u 22 zemlje sveta.

Za koncert u Sava centru od 22. septembra u prodaju su puštene ulaznice po cenama od 3.000, 4.000 i 5.000 dinara.

Dobitnica Ordena Britanske Kolumbije i drugih počasnih titula, Krolova je nedavno nastupila u Beloj kući na balu koji je američki predsednik Barak Obama priredio u čast muzičara Stivija Vondera (Steve Wonder), kao i na obeležavanju 40-godišnjice sletanja na Mesec.

Dajana Krol do sada je objavila 12 albuma koji su se prodali u preko 16 miliona primeraka uz višestruke platinaste tiraže.



Karijeru počinje veoma rano kada u sedamnaestoj godini na Vankuverskom džez festivala osvaja stipendiju za studije na prestižnom bostonskom Berkli univerzitetu. Prvi album “Stepping Out” izdaje 1993. godine i već kao debitant na vrlo konkurentnoj američkoj sceni stiže do trećeg mesta na listi džez albuma. Dve godine kasnije ponavlja uspeh sa albumom koji posvećuje Net King Kolu koji joj donosi i prvu nominaciju za Gremi nagradu, dok tron na džez sceni osvaja sa albumom “Love Scenes” iz 1997. godine. Prestižnu nagradu konačno osvaja dve godine posle za najbolji džez vokal sa albumom “When I Look Into Your Eyes” koji ujedno biva nominovan za album godine i to 25 godina nakon poslednjeg džez albuma koji je doživeo takav uspeh.

Dajana sada već po pravilu dostiže sam vrh liste džez izdanja gde će se i po treći put zaredom naći i famozni album “The Look of Love” iz 2001. godine. Sa ovim albumom dolazi i neočekivano visok tiraž koji te godine nadmašuje i brojne bestselere pop muzike. Četvrti trijufm na top listi, novi Gremi za najbolji džez album i odlične kritike donosi koncertni album “Live in Paris” koji jasno prikazuje Dajanu Krol kao veliku koncertnu senzaciju.

Nakon udaje za čuvenog engleskog pevača Elvisa Kostela sa kojim zajedno piše čak šest novih pesama, sledeće Dajanino izdanje “The Girl in the Other Room” dostiže i vrlo visoko peto mesto na britanskoj listi albuma 2004. godine. Ubrzo sledi očekivani bestseler album “Christmas Songs”, a 2006. godine izlazi i još uvek aktuelno izdanje “From This Moment On” koji pored već ustaljenog maksimuma na džez listi ulazi i među prvih deset na američkoj top listi svih albuma. Ovakav uspeh prati i prekretnica u životu poznatog para Kostelo-Krol kada na svet dolaze blizanci Dekster i Frenk.

Pored ovogodišnjeg albuma “Quiet Nights”, Dajana Krol je istovremeno objavila i DVD sa koncerta u Rio de Žaneiru gde je publika odrasla na taktovima bosa nove uspela da oduševi džez divu: “Bilo je to veoma potresno iskustvo. Okrenula sam se prema Džonu Klejtonu i ugledala suze na njegovom licu”.

Dvanaesti album 'Quiet Nights' je verovatno najintimnije izdanje ove džez dive, a posvećeno je njenom suprugu, jednako uspešnom muzičaru Elvisu Kostelu (Costello).

Album na kojem učestvuje čak 64 muzičara, producirao je Tomi Lipuma poznat po radu sa džez legendama kao što su Majls Dejvis, Džordž Benson, Anita Bejker ili Natali Kol. “Quiet Nights” je objavljen 31. marta ove godine za etiketu “Verve”. Po izlasku, album je dostigao visoko treće mesto na američkoj top listi ušavši i među prvih pet na panevropskoj listi izdanja.

Krolova se pojavljuje i u aktuelnom filmu "Državni neprijatelj" (Public Enemies) sa Džonijem Depom (Johnny Depp).

Ulaznice za koncert Dajane Krol po ceni od 3000, 4000 i 5000 dinara prodavaće se od utorka 22. septembra na blagajni Sava centra, kao i u prodajnim mrežama Bilet servisa, Card servisa i Eventima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: