Intervju: Mark E. Smith (The Fall)

Legendarni britanski sastav "The Fall" sviraće 18. septembra u SKC-u kao glavne zvezde prvog dana ovogodišnjeg "Jelen live" festivala. Kroz bend koji je diskografski debitovao pre tačno tri decenije, do sada je prošlo preko 40 muzičara a glavna pokretačka snaga "The Fall-a" i jedini stalni član u čak trideset različitih inkarnacija benda ostao je pevač Mark I Smit (Mark E. Smith).

Jedna od najautentičnijih figura postpank generacije, osvedočeni mizantrop poznat po ignorisanju medija i prepucavanju sa kolegama, Mark I Smit u razgovoru za B92 otkriva šta će svirati na koncertu u Beogradu, najavljuje novi album sastava "The Fall", govori o krizi u aktuelnoj muzici i fudbalu.

Kultura

Izvor: Razgovarala: Jelena Jankoviæ

Sreda, 16.09.2009.

23:50

Default images

Da li se raduješ novom dolasku u Beograd, i da li se sećaš prve svirke koju ste ovde imali 1990. godine?

Da, sećam se. Bilo je dobro prošli put. Svi se radujemo novom susretu sa beogradskom publikom.

"The Fall" postoji već više od tri decenije i imate impresivnu diskografiju sa čak 27 studijskih izdanja. Šta ćete nam svirati na ovom festivalu?

Mislim da će polovinu set liste zauzimati pesme sa novog albuma koji bi trebalo da izađe u januaru. Naravno biće tu pesama iz svih perioda "Fall-a", celokupan materijal.

Vaš poslednji album "Imperial Wax Solvent" je dobio odlučne kritike, a našao se i na britanskoj Top 40 listi. Šta misliš o tom komercijalnom uspehu, imajući u vidu da vas je kritika do sada posmatrala isključivo kao andergraund bend?

Tako je i danas. A, misllim da je osnovni razlog za to publika, koja je bar u Britaniji, sve mlađa.

Do sada je kroz "Fall" prošlo preko 40 muzičara. Kakva je ekipa sa kojom sviraš trenutno?

Pa, da budem iskren, jedino što bi sada mogao da kažem je da je najstariji od njih, od mene mlađi 12 godina.



Svojevremeno si izjavio da si zadovaljan muzičarima sa kojima trenutno radiš, pošto oni nisu bili fanovi sastava "The Fall". Zbog čega ti je to bilo bitno i zbog čega je to bio plus za njih?

Razlog je što sam želeo neki svežiji pristup

Da li i danas osećaš istu potrebu za svirkama kao na početku, i gde pronalaziš motivaciju za npr. održavanje američke turneje u trenutku kada si u invalidskim kolicima, sa slomljenim kukom?

Nisam siguran da je uopšte trebalo da sviramo na toj turneji. Ali, radim to zbog previše gluposti koje nas okružuju, u muzici, a i inače. To je jedina motivacija koja je meni potrebna. Uključiti TV i videti sve te gluposti. A muzika. muzika je, nažalost, danas namenjena pre svega srednjoj klasi

Zbog čega je po tvom mišljenju "Fall" jedan od retkih bendova iz perioda nastanka pank roka i nju vejva, koji još uvek svira?

Mislim da je to zbog činjenice da mi nikada nismo bili pank rok bend

Da li si ikada pomislio da zaslužujete više, ili si zadovoljan položajem na kojem ste trenutno?

Mislim da je naš put pun uspeha i padova. Zanimljivo je da nama ide dobro onda kada su svi ostali u problemu. Ne znam zbog čega je to tako. Mi smo "The Fall"!

Šta misliš o aktuelnim muzičkim trendovima koji se poslednjih nekoliko godina sve više oslanjaju na pank?

Šta ti misliš odakle to dolazi? Ja ne znam, samo mi se čini da je i danas to najneposredniji muzički pravac

Imam utisak da nemaš baš najbolje mišljenje o aktuelnoj muzici

Tako je

Da li postoji neki noviji bend koji ti se dopada?

Zaista ne bih mogao da kažem. Ja još uvek slušam stari rege i rok en rol. Kada imam vremena, naravno. U ovom trenutku ne slušam ništa pošto snimam novi album. Poludeo sam od toga, sve traje mnogo duže nego što je planirano. Neće biti završen još nekoliko nedelja, a izaći će tek u januaru. Nisam navikao na takve stvari.

U čemu je problem? Da li je ekonomska kriza i recesija u Britaniji na neki način uticala i na "Fall"?

Ne baš. U našem slučaju ta kriza traje još od 1999.

Ove godine ste potpisali ugovor sa nezavisnom izdavačkom kućom "Domino records".

Da, Nova ploča izlazi za "Domino" i krajnji rok je januar sledeće godine.

Na prvom koncertnom albumu sastava "The Fall" - prva stvar koju su rekao publici bila je – razlika između vas i nas je u tome što mi imamo mozak. Da li još uvek tako misliš o fanovima i ako da, zbog čega?

Ne mislim to više. Naprotiv, mislim da su klinci danas mnogo pametniji. To je bilo davno, tokom osamdesetih.

Šta nam možeš reći o uticaju Džona Pila na sastav "The Fall" i njegovom doprinosu muzici uopše? On je poslužio kao inspiracija za postavku festivala na kome ćete svirati.

Očigledno mi nedostaje, ali nas dvojica smo se uvek držali na rastojanju. Nikada nismo bili ortaci, nismo postali dobri prijatelji. On bi meni slao razglednice, ja njemu, i to je to. Ipak, mislim da je radio bez njega mnogo gori. Radio u Britaniji!

Poznat si kao veliki fan fudbalskog kluba "Manchester City". Šta misliš o aktuelnom timu, novim igračima?

O "Manchester City-ju"? Ne znam stvarno. To je dobro pitanje. Ne znam. Danas se sve svodi na imidž, a ne na igru. Najbitnija vest je da su pre oko mesec dana izbacili novu kolekciju dresova. Ne ide mi se više na utakmice. Ne znam, možda počnem da navijam za nekog drugog. Možda za Crvenu Zvezdu

I za kraj, da li imaš neku poruku za fanove u Srbiji?

Da, radujem se što ću vas videti. Obećavam dobar provod!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: