SONAR 2012

Devetnaesto izdanje čuvenog festivala Sonar koji se održava u Barseloni završeno je u subotu, 16. juna.

Kultura

Izvor: Piše: Barbara Garèeviæ

Sreda, 20.06.2012.

14:45

Default images

Sónar se sastoji iz dva zasebna programa - dnevnog i noćnog (Sonar by day - koji se odigrava u okviru kompleksa Muzeja savremene umetnosti u Barseloni - MAGBA i Sonar by Night - čije je mesto dešavanja veliki sajam Fira Gran Via).

Sónar Barcelona je bio kulminacija ovogodišnjeg Sonara koji je imao svoja izdanja i u Sao Paolu, Kejptaunu i Tokiju.

Ovogodišnji Sónar ugostio je 98.000 posetilaca iz 80 različitih zemalja, tokom 3 dana i 3 noći, gde su predstavljeni programi trenutno najvećeg umetničkog kvaliteta u svetu. Kombinacija iskusnih i novih umetnika, programi velikih formata u jednom intimnom pristupu, ples i ekperiment, još jednom su objasnili filozofiju ovog festivala.
Die Antwoord
U muzičkom smislu, renomirani umetnici su se susreli sa svojim visokim standardima, opravdavajući svoj ugled i status, dok su najtalentovaniji novi izvođači najrazličitije dance muzike, pokazali svoje umeće i doneli kao i uvek novu energiju.

Sonar nam je i ovog puta otkrio neka nova imena koja će zasigurno u narednom perodu postati priznata imena na muzičkj sceni: Austra, Darkside, Keys N Krates, LA Vampires, Flying Lotus, Eltron John, Nightwave, DJ Harvey, Yoshi Horikawa…

U okviru dnevnog dela programa održane su brojne panel diskusije, a najposećeni panel imao je poznati kanadski DJ i producent Richie Hawtin.
Nicolas Jaar
Posebni koncerti održavani su na zatvorenom stejdžu, poznatijem kao Sonar Hall, gde su oni koji su imali najviše sreće da se zateknu tu mogli da uživaju u nastupima japanskog benda Cornelius, nemačkih atrakcija Mostly Robot i Mouse on Mars ili norveško-britnaskog sastava Supersilent.

Vrhunac dnevnog programa svakako je obeležio projekat sve popularnijeg producenta Nicolasa Jaara - Darkside, koji je bukvalno osvojio svojim zvukom Sonar Village - inače naveći stejdž dnevnog dela programa.
Lana Del Rey

U večernjem delu programa ređale su se sve same zvezde: The Roots,New Order, Amon Tobin, Nicolas Jaar, Squarepusher, Lana Del Ray, James Blake, Friendly Fires, Simian Mobile Disco, Hot Chip, Die Antwoord, Azari & III, Richie Hawtin, Deadmou5, Modeselektor, Pretty Lights...

Za one koji žele da isprate sve segmente ovog festivala, uključujući i Off Sonar žurke, koje su uredno organizovane po najatraktivnijim lokacijama Barselone, potrebne su odlične organizatorske sposobnosti i mnogo energije.

Inače, Sonar festival ima i svoj Youtube kanal, koji je prenosio uživo ceo program festivala, a u toku 3 dana ovaj kanal je imao oko 800.000 poseta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: