Nove muke Filipa Vukše

Filip Vukša i UG “Imamo plan“ se suočavaju sa prekršajnim prijavama nakon samoinicijativnog uređenja stajališta javnog prevoza u Beogradu.

Info

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

15:30

Default images

Vukša je u izjavi za B92 rekao da se od početne prijave za vršenje građevinskih radova bez dozvole stiglo do toga da njega i udruženje građana koje predstavlja tereti za neovlašćeno korišćenje grba Grada Beograda u marketinške svrhe, iako je “Imamo plan“ neprofitna organizacija.

“Mi smo ofarbali potpuno zapuštena i korodirala autobiska stajališta u Ustaničkoj ulici, postavili smo mape linija javnog prevoza i skinuli plakate izlepljene na okretnici, nakon čega je ceo prostor izgledao daleko uređenije. Ipak, krajem avgusta je stigla prijava komunalne inspekcije Grada Beograda u kojoj nam se na teret stavlja navodno neovlašćeno renoviranje stajališta“, rekao je Vukša.

UG “Imamo plan“ je akciju uređenja stanica sprovela u maju ove godine, a za pristiglu prijavu kaže da nema osnova jer je obim radova daleko manji od građevinskih za koje je neophodna prijava.

“Gradska administracija je sama sebe obesmislila jer ne postoji nadležna služba koja bi mogla da utvrdi ili sankcioniše da li je to prava osoba radila ili nije. Potom je prijava prosleđena saobraćajnoj inspekciji. Ona je konstatovala da je stajalište obeleženo u skladu sa zakonom i važećom gradskom odlukom o javnom prevozu, ali ona nema nadležnost da utvrdi koje i šta radio. Mogla je samo da konstatuje da li je stajalište uredno ili nije“, objašnjava Vukša.

Iz ruku saobraćajne, prijava se vratila u ruke komunalne inspekcije, koja je promenila njen karakter i navela da se Vukša i “Imamo plan“ terete za neovlašćeno korišćenje grba Grada Beograda i za kršenje odluke o reklamiranju na teritoriji Grada.

“Radi se o tome da smo na zadnjoj strani stajališta ostavili svoj logo i adresu web sajta. To ne može da se smatra reklamom jer kao udruženje građana nemamo usluge ili delatnosti koje bismo mogli da prodajemo i potpuno smo neprofitni. Mogli smo, eto, da stavimo nalepnicu da se radi o donaciji, ali nismo računali na to da će nekome smetati što ima uređeno stajalište...“, ističe Vukša.

Takođe, prijava je sadržala i optužbe za neovlašćeno korišćenje grba Grada Beograda, a Vukša ističe da ni u kom slučaju grb nije korišćen u marketinške ili zakonom nedozvoljene svrhe.

“Mislim da je suludo da se Direkcija za javni prevoz buni. Navodno je prijavu podnela neka građanka, ali ja mislim da iza svega toga stoji Direkcija jer joj ne ide u prilog da posao koji ona treba da obavi radi neko drugi i to na mnogo bolji način. Ako tako bude naloženo, ja ću sa zadovoljstvom oguliti tu farbu i skinuti mape, ako Direkcija bude spremna da postavi svoje, ali sumnjam da će to uraditi“, zaključio je Vukša. Nevladina organizacija Građanske inicijative osuđuju pokretanje postupka protiv Filipa Vukše i Udruženja građana "Imamo plan" jer upravo takvi ljudi i takve organizacije u savremenim demokratskim društvima, ne samo da ukazivanje na probleme u lokalnoj zajednici već nude i konkretna rešenja.

"Filip Vukša je nije samo posmatrač i kritičar institucija i vlasti, već neko ko istinski želi da Beograd postane lepše mesto za život, i preduzima vrlo konrektne aktivnosti da se to i ostvari.. Umesto da njegovi napori budu pohvaljeni, najpre su njegove prijave inspekciji za drumski saobraćaj o neregularnostima u izvođenju javnog saobraćaja u Beogradu sabotirane, a sada je i pokrenut postupak protiv njega. Ovakvo ponašanje nadležnih institucija podriva, umesto da podstiče uključivanje građana u njihov rad. Smatramo neophodnim revidiranje stavova gradskih vlasti u reakcijama na pozitivne doprinose građana", saopštile su Građanske inicijative.

Oni traže i da nadležni gradski organi obustave postupak protiv Filipa Vukše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: