Sunitski pokret za reformu

Rade Božović kaže da je vehabizam nastao kao religijski pokret, koji se kasnije pretvorio u političko-socijalni, a potom, "makar kako to štampa interpretira, u politički pokret". Božović je naveo da "obično sredstava javnog informisanja povezuju vehabije sa terorizmom" i da je vehabizam nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, podsećajući "da ne treba zaboraviti ni da je ta zemlja od Drugog svetskog rata veran saveznik SAD".

Info

Izvor: Agencija Beta

Ponedeljak, 19.03.2007.

16:57

Default images

Vehabizam je tipično sunitski pokret za reformu vere koji je nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, gde je i danas njegovo najjače uporište, rekao je orijentalista Rade Božović.

Božović je agenciji Beta rekao da je teško govoriti o postojanju vehabizma kao pokreta "u populaciji koja je daleko od islamskog duhovnog izvorišta i organizovanih oblika ispoljavanja vere".

On je kazao da je na porast vehabija u Novom Pazaru "verovatno uticalo to što su se, u poslednje dve decenije, mnogi muslimani školovali na univerzitetima u arapskom svetu, koji su mlađi po tradiciji, a na kojima se ponekad podiže neprijateljstvo prema drugim verama".

"Nije zapaženo da vehabija ima u Beogradu, a teško da ih ima i u Novom Sadu", ocenio je Božović i dodao da često ni muslimanima nije jasno šta je vehabizam.

Božović je rekao da je vehabizam nastao kao religijski pokret, koji se kasnije pretvorio u političko-socijalni, a potom, "makar kako to štampa interpretira, u politički pokret".

Kako je objasnio, vehabije je najlakše prepoznati po vizuelnom identitetu kada je reč o muškoj populaciji - nose zapuštene brade i nešto kraće pantalone i jako brinu o moralu, ponašanju i oblačenju žzena".

"Nije primećeno da žene učestvuju u tom tipično sunitskom pokretu, koji je počeo kao pokret za versku reformu, za čišćenje islama od idolatrije i sufijskih narodnih verovanja", naveo je Božović.

"Kada je reč o verskim obredima (način molitve i gde se moli), vehabije često stvaraju problem namećući svoj način pristupu i realizaciji obreda ostalim vernicima", rekao je Božović i dodao da "verovatno takvih sukoba ima širom sunitskog sveta".

"Nije bitno kako se vrše obredi, već iskren stav prema veri, kako interpretiramo veru da bude u funkciji ljubavi, bratimljenja, razumevanja i suživota. Zato je bitan, kada je reč, o islamu način na koji imami deluju u džamijama", naglasio je Božović.

On je dodao da "ako imami ne deluju u funkciji bratmljenja i suživota, mešihat ili muftija kada je reč o Sandžaku ili Beogradu mora da se zabrine".

Božović je naveo da "obično sredstava javnog informisanja povezuju vehabije sa terorizmom" i da je vehabizam nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, podsećajući "da ne treba zaboraviti ni da je ta zemlja od Drugog svetskog rata veran saveznik SAD".

MUP Srbije je u petak nedaleko od Novog Pazara otkrio kamp i pećinu u kojoj su se obučavali pripadnici pokreta vehabija i uhapsio četvoro osumnjičenih kod kojih je pronađeno različito oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: