Država sreću juri na berzi

Info

Izvor: M. Æulibrk

Sreda, 08.12.2004.

13:52

Default images

Posle povlačenja slovenačke "Pivovarne Laško" i "Apurne", zajedničke firme francuskog "Danona" i košarkaša Vlade Divca, sitni akcionari "Knjaza Miloša" nemaju razloga za nezadovoljstvo. NJihov savetnik Branko Pavlović kaže za "Dnevnik" da će oni od "FPP Balkan limitida" za svoje akcije dobiti nekoliko stotina miliona dinara više nego da su ih prodali "Apurni". Lako je, naime, izračunati da bi za nešto više od 120.000 akcija po 23.000 dinara sitni akcionari mogli da dobiju 665,5 miliona više nego da su ih prodali "Apurni" po ceni od 17.500 dinara.

U celoj priči je neizvesno kako će proći država, koja raspolaže sa 41,88 odsto kapitala, ili sa 150.838 akcija "Knjaza Miloša", koje je prvobitno deponovala kod "Apurne". FPP je u ponudi izrazio spremnost da kupi najmanje 25, a najviše 33,69 odsto, koliko se akcija i nalazi u rukama sitnih akcionara. To ujedno upućuje na zaključak da je ponuda FPP-a zapravo i bila skrojena po njihovoj meri.

S druge strane, tom investicionom fondu sa Kajmanskih ostrva sasvim je dovoljno da mu akcije prodaju sitni akcionari i da on narednog ponedeljka i formalno postane većinski vlasnik najveće fabrike za flaširanje mineralne vode u Srbiji i Crnoj Gori, jer je još u septembru kupio 25,03 odsto akcija "Knjaza". U FPP-u su očito računali da se ovoga puta država neće umešati i da neće ponuditi svojih 150.838 akcija na prodaju. Da se, kojim slučajem, to ipak desi, onda bi FPP od svakog akcionara, uključujući i državu, otkupio srazmerno manji broj akcija. Ako se, na primer, na prodaju ponudi svih 74,97 odsto preostalih akcija, onda bi država od 150.838 mogla da proda nepunih 68.000 akcija iz svog portfelja. Sitni akcionar koji ima 60 akcija bi, pak, mogao odmah da proda samo 27 komada.

To se, međutim, neće desiti, jer je država odlučila da svoj paket proda preko berze. Na taj način ona je izašla u susret sitnim akcionarima, koji će, ako budu želeli, moći u narednih šest dana da daju nalog za prodaju svih svojih akcija FPP-u po ceni od 23.000 dinara.

Istovremeno, predstavnik FPP-a Srđan Muškatirović u izjavi za "Dnevnik" potvrdio je spremnost tog investicionog fonda da u naredne dve godine otkupi i državni paket akcija u "Knjazu". On kaže da je o tome u ponedeljak popodne razgovarao sa ministrom za privredu Predragom Bubalom i direktorom Agencije za privatizaciju Miodragom Đorđevićem. To je u telefonskoj izjavi iz Brisela za "Dnevnik" potvrdio i ministar Bubalo. On je, međutim, rekao da je "još rano" govoriti o tome šta će država učiniti sa svojim paketom akcija u "Knjazu".

- Sastanak je bio veoma dobar i na njemu je izražena obostrana namera da se nađe rešenje i za državni paket akcija- kaže Muškatirović.- Mi smo objasnili da je takozvana put opcija sastavni deo naše ponude, da nema nikakve dileme oko naše namere da otkupimo i državni paket i da samo treba da nađemo modus po kom ćemo to uraditi. Put opcija ima nekoliko detalja koji još treba da se utanače, o njima još nismo raspravljali i u toku ove nedelje ćemo se još jednom sastati da ih razmotrimo, kako bismo što pre došli do odluke koja će biti prihvatljiva i za državu i za FPP.

Muškatirović nije želeo da govori o elementima put opcije, koja se svodi na obavezu novog većinskog vlasnika da u odgovarajućem roku otkupi akcije i od ostalih akcionara. "Svi detalji su otvoreni i o njima, zbog respekta prema drugoj strani, ne bih govorio dok se o svemu ne dogovorimo, a čim se to desi sve ćemo objaviti", kaže predstavnik FPP-a. On je potvrdio da je potpuno u skladu sa tom pričom i najava države da će svoj paket ponuditi na prodaju preko Beogradske berze.

- Put opcija, bez obzira kako će izgledati svi njeni detalji, podrazumeva da se ona realizuje na berzi i to je jedino zakonit način- ističe Muškatirović.- Naš pravni tim smatra da država nije ni imala pravo da deponuje akcije na način kako je htela i upravo je prodaja državnog paketa na berzi jedino zakonit način za to.

Jedno od pitanja o kojem će sigurno biti najviše razgovora je dinamika otkupa i isplate državnog paketa akcija. Direktor brokerske kuće "MV Investment" Dragijana Radonjić-Petrović izjavila je dan ranije da će FPP državi sada ponuditi nešto drugačije uslove od onih na koje je mogla da računa pre nekoliko sedmica. Tada je FPP izrazio spremnost da od države u naredne dve godine sukcesivno, posle tri, šest, 12 i 24 meseca otkupi po 25 odsto akcija iz njenog paketa po garantovanoj ceni od 23.000 dinara, s tim što ta cena ni zbog eventualnog obezvređivanja domaće valute ne bi mogla da padne ispod 260 evra po akciji. Po tom scenariju država bi u najgorem slučaju od prodaje svojih akcija u "Knjazu" popunila budžet sa 39,2 miliona evra, s tim što bi taj prihod mogao da bude i za četiri-pet miliona evra veći.

Ekonomista Boško Živković naglašava da u normalnim zemljama tržište preuzimanja ima sanitarnu funkciju, jer eliminiše neefikasne vlasnike, dok se u zemljama u tranziciji svodi na opasnu redistribuciju bogatstva. Ako su pri tome pravila i institucije koje ih regulišu slabe, onda su skandali neizbežni, kaže Živković i naglašava da tržište preuzimanja dobija deformisane forme zbog niskog nivoa zaštite prava manjinskih akcionara. Zato obaveza prinudnog otkupa akcija od manjinskih akcionara po ceni preuzimanja značajno menja sve i poskupljuje taj proces, kaže Živković i naglašava da je u Srbiji tržište preuzimanja aktivirano u pogrešno vreme i na pogrešan način. Zbog toga, po njegovim rečima, dobijaju samo oni koji preuzimaju firme, a gube država i mali akcionari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: