Protesti u Nikaragvi, Ortega spreman da preispita predlog

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega rekao je da je spreman da preispita predlog reforme penzionog sistema u toj zemlji, koji je pokrenuo proteste sa šest mrtvih

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2018.

11:21

Protesti u Nikaragvi, Ortega spreman da preispita predlog
Foto: Tanjug/AP

Među poginulima je i jedan novinar.

Kako prenosi Rojters, radnici i poslodavci Nikaragve u sredu su započeli proteste, gnevni zbog plana prema kojem bi oni morali da izdvajaju veće doprinose za penzioni sistem, a novi zakon uz to predviđa i smanjenje penzija za pet odsto.

U subotu kasno uveče, lokalni mediji su izvestili da je ubijen i reporter koji je imao uživo uključenje u program iz grada Blufildsa, pogođenog talasom nasilja.

Reč je o najvećim protestima i najvećoj krizi koja je zahvatila ovu siromašnu centralnoameričku zemlju otkako je Ortega pre 11 godina došao na vlast.

Ortega je prethodno izjavio da te izmene neće biti ostvarene do 1. jula, pružajući tako vladi vreme da ugovori pregovore sa privatnim sektorom i preispita ih.

"Mi možemo, nadam se da pronađemo bolji način da donesemo ove izmene. Možda možemo da pronađemo načine da pokrijemo deo onoga što se odnosi na radnike i posebno na penzionere", rekao je Ortega.

Ipak, navodi agencija, nakon toga je lobi privatnog sektora najvišeg ranga u Nikaragvi (COSEP) izdao saopštenje, navodeći da neće ući u pregovore dok vlada ne zaustavi policijsku represiju, ne oslobodi privedene i ne uspostavi ponovo slobodu govora.

"Pozivamo vladu da odmah stvori uslove za izbegavanje većeg krvoprolića", navedeno se u saopštenju tog lobija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: