Četvrti suzavac u skupštini Kosova; BIA znala? VIDEO

Poslanici Samoopredeljenja su i četvrti put bacili suzavac kako bi onemogućili nastavak rada sednice Skupštine Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.03.2018.

12:16

Četvrti suzavac u skupštini Kosova; BIA znala? VIDEO
Screenshot RTS

Na toj sednici bi trebalo da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Oni su prethodno tri puta bacili suzavac da bi zaustavili rad Skupštine i onemogućili glasanje.

U trećem pokušaju poslanik Samoopredeljenja Dželal Svečla je ponovo aktivirao suzavac kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji seo na svoje mesto, posle čega je Veselji dao pauzu.

Poslanici Samoopredeljenja aktivirali su suzavac najpre u trenutku kada je u salu ušao poslanik Srpske liste Adem Hodžaj, čime su bili obezbeđeni uslovi za izglasavanje zakona o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore.

Prema prvim informacijama, suzavac je bačen iz dela sale u kome sedi lider Samooopredeljenja Aljbin Kurti, dok se na snimcima vidi da su to uradili poslanici Fitore Pacoli, Dželal Svečla i Ismail Kurteši.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji odredio je pauzu, a kad su poslanici ponovo ušli u salu da glasaju, suzavac je ponovo bačen.

Treći suzavac bačen je kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji seo na svoje mesto. U tom trenutku Samoopredeljenja Dželal Svečla je ponovo aktivirao suzavac, posle čega je Veselji dao pauzu.

Mediji su potom preneli da je kosovska policija privela pet poslanika Samoopredeljenja, osumnjičenih da su tri puta aktivirali suzavac.

Bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Bardilj Meta saopštio je da je srpska Bezbednosno-informativna agencija bila obaveštena da će u parlamentu tokom glasanja o demarkaciji biti bačen suzavac i da je obelodanila to saznanje.

"BIA je pre tri četiri dana objavila da ima više nego pouzdane informacije da će na sednici parlamenta biti bačen suzavac", napisao je Meta na Fejsbuku. Prištinski mediji su preneli da je BIA iz pouzdanih izvora imala informacije da će prilikom glasanja o demarkaciji poslanici Samoopredeljenja koristiti suzavac.

Bacanje suzavca osudili su i predsednik Kosova Hašim Tači, predstavnici ambasada i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Portal Gazetaexpress.com objavio je ranije informaciju da su prethodnih dana poslanici Samoopredeljenja u skupštinsko zdanje uneli suzavac i da postoji realna mogućnost da on bude upotrebljen. Međutim, tu informaciju je kao spekulaciju odbacila poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu.

Poslanici svih političkih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu osudili su korišćenje suzavca za ostvarivanje političkih ciljeva, dok je poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Aljiju rekla da neće dozvoliti da se demarkacija ratifikuje.

Podsetimo, na dnevnom redu sednice je glasanje o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Američki ambasador u Prištini Greg Delavi osudio je današnje aktiviranje suzavca u kosovskom parlamentu, poručivši da nasilje kao politički instrument nema mesta na Kosovu. Delavi je na Tviteru zatražio ponovno okupljanje poslanika i glasanje za demarkaciju.

Tokom pauze, nakon što je sednica parlamenta prekinuta zbog suzavca koji su aktivirali poslanici opozicionog Samoopredeljenja, Delavi i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova ponovo su se sastali sa predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem.

U trenutku dok je prolazila skupštinskim holom, Apostolova je na trenutak zastala i porazgovarala sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem. Nije, međutim, poznato o čemu su oni razgovarali, kao ni o čemu su ona i američki ambašador razgovarali sa Veseljijem.

Veselji se rano jutros sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i Apostolovom, koje je uveravao da će “drama” sa Sporazumom o demarkaciji danas biti okončana.

Za izglasavanje zakona potrebno je da glasa najmanje 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova. Rasprava u Skupštini Kosova noćas je okončana oko jedan sat posle ponoći. Sednici prisustvuje 95 poslanika, a među njima, kako su najavili, nisu poslanici Srpske liste, koji učestvuju u Vladi Kosova.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti zatražio je promenu redosleda tačaka u članu 3 predloga zakona, što je premijer Ramuš Haradinaj prihvatio i odlučeno je da Komisija za međunarodne odnose razmotri i odluči o predlogu DSK.

Posle toga Skupština će se izjasniti o predlogu zakona i glasati za zakon u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: