Medicinska oprema za osobe sa invaliditetom na Zvezdari

Dom zdravlja Zvezdara dobio je novu medicinsku opremu za osobe za invaliditetom, objavljeno je na sajtu grada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2018.

14:32

Medicinska oprema za osobe sa invaliditetom na Zvezdari
Foto: Tanjug / Beoinfo

Kako navode, dom zdravlja je dobio ginekološki sto, aparat koji pomaže osobama sa teškoćama u disanju i aparat za pomoć u iskašljavanju koji sprečava gušenje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je Dom zdravlja ”Zvezdara” gde je prisustvovao primopredaji medicinske opreme.

On je istakao da je kupovinu tri aparata koje je dobio Dom zdravlja ”Zvezdara” u potpunosti finansirao Grad Beograd.

Osim toga, mali je najavio i “veliki broj radova na rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih objekata primarne zdravstvene” zaštite čije je unapređenje, kako kaže, jedao od prioriteta grada.

Mali je rekao da su aparati kupljeni na inicijativu Udruženja distrofizičara, a istakao je i da je njihova kupovina “mali korak za Grad Beograd, ali i snažna poruku kojom grad pokazuje da vodi računa o svakom sugrađaninu”.

“Kao predsednik Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, mogu da kažem da sve što radimo na teritoriji grada Beograda, radimo da bismo unapredili njihov položaj. Nabavka ova tri aparata je još jedan korak u tom pravcu”, naveo je gradonačelnik.

Takođe, Mali je istakao da je tokom poslednjih godina “uloženo mnogo truda i mnogo novca u sređivanje aktuelnog stanja u ustanovama zdravstvene zaštite”, ali i da predstoji još mnogo posla u domovima zdravlja.

“Nabavka opreme nije završena, očekuje nas i zapošljavanje mladih doktora, a podsetiću i da ove godine počinjemo sa izgradnjom ambulante u Ugrinovcima, novog krila Doma zdravlja u Obrenovcu i izgradnjom novog doma zdravlja na Banjici. U Borči takođe počinjemo izgradnju doma zdravlja koji žitelji tog dela Beograda čekaju bezmalo 40 godina. U razgovoru sa sekretarkom za zdravstvo Verom Dražić i podsekretarom Aleksandrom Stefoskim razmatrali smo i potrebe za novom abulantom na Konjarniku i u Višnjičkoj banji”, rekao je Mali.

Mali je istakao i da će grad nastaviti da izlazi u susret svakoj ideji čiji je cilj poboljšanje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite.

“Koliko nam je to važno pokazuju i rezultati glasanja za projekat ‘Da se radi i gradi po tvom. Građani su izglasali svoje prioritete, a na prvom mestu nalazi se ulaganje u objekte primarne zdravstvene zaštite. Ove godine ćemo 200 miliona dinara od tog projekta pridodati delu budžeta namenjenom za obnovu ustanova zdravstvene zaštite”, rekao je Mali.

Predsednik Udruženja distrofičara Dušan Trojanović zahvalio je Gradu Beogradu i gradonačelniku koji su podržali inicijativu i realizovali projekat.

“Ovo je odličan primer saradnje Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Udruženja osoba sa invaliditetom i zdravstvenih ustanova u kojima se pruža osnovna zdravstvena zaštita. Nabavka ovih uređaja će unaprediti zdravlje, pre svega žena sa invaliditetom, ali i ljudi koji pored svoje osnovne bolesti imaju i respiratorne probleme. Ovo bi trebalo da postane praksa, a ne jedinstveni projekat”, rekao je Trojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: