HRW: U Mjanmaru i dalje uništavaju sela Rohindža

Satelitski snimci pokazuju da u Mjanmaru nije obustavljeno uništavanje sela Rohindža, ni posle potpisanog sporazuma o povratku pripadnika te manjine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

12:24

HRW: U Mjanmaru i dalje uništavaju sela Rohindža
Getty images

Rohindža muslimani su pobegli iz zemlje upravo zbog nasilja, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč.

U 40 sela u mjamarskoj državi Rakajn uništeni su stambeni objekti u oktobru i novembru, čime je broj delimično ili potpuno uništenih sela od avgusta povećan na 254, navela je medjunarodna organizacija HRW sa sedištem u Njujorku.

Više od 630.000 pripadnika Rohindža pobeglo je iz Mjanmara u Bangladeš od 25. avgusta kada je mjanmarska vojska počela sa "operacijama čišćenja" posle napada pobunjenika Rohindža na policiju.

Izbeglice koje su stigle u Bangladeš kazale su da su vojnici i budističke bande podmetnuli požare u njihovim domovima, a pojedini su rekli da su pripadnici bezbednosnih snaga otvorili vatru na njih.

Vlasti Bangladeša i Mjanmara potpisale su krajem novembra sporazum o povratku pripadnika muslimanske manjine Rohindža koji su preko zajedničke granice pobegli iz Mjanmara.

"Satelitski snimci potvrđuju da je desetine zgrada uništeno iste nedelje" kada je potpisan sporazum, piše u saopštenju HRW.

Portparol Vlade Mjanmara Zav Htaj rekao je da "još ne može da komentariše pošto nije video saopštenje o satelitskim snimcima".

Graničar na severu Rakajna, San Vin negirao je da se bilo kakvo uništavanje kuća žitelja sela dogodilo u oktobru i novenbru.

Vlada Mjanmara je saopštila u septembru da je u nasilju uništeno više od 6.800 kuća, od kojih samo oko 200 nije pripadalo Rohindžama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: