Vulin: Kfor će ostati jedina vojna formacija na KiM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je na Pasuljanskim livadama da će Kfor ostati jedina vojna formacija na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

15:22

Vulin: Kfor će ostati jedina vojna formacija na KiM
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Dodao je da bi sve drugo bio ozbiljan bezbednosni program za ceo region.

Reagujući na raniju izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o osnivanju "vojske Kosova", ministar Vulin je podsetio da je to "stara želja".

"Na osnovu Rezolucije 1244 jasno je određeno da jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji može da bude Kfor i to je stav Republike Srbije koji se neće promeniti. To je stav Vlade Republike Srbije, Ujedinjenih nacija i, što je najvažnije, svih Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin novinarima.

Ministar je istakao da nije moguće formirati nikakvu vojsku Kosova, ne osim silom i brutalnim kršenjem međunarodnog prava, kršenjem rezolucije 1244 i sem brutalnim gaženjem volje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i naravno, Srba na Kosovu i Metohiji.

"Formiranje vojske Kosova mimo rezolucije 1244 bio bi ozbiljan bezbednosni problem za čitav region i stvaranje nekakve vojne formacije, tamo gde ona ne može da postoji, jer tamo nema države, i neke formacije koju bi vodili ljudi čiji je cilj destabilizacija ovog prostora, kao i da na ovim prostorima bude sukoba. Još jednom upozoravam da Rezolucija 1244 mora da se poštuje, to je stav našeg naroda, naše države, našeg predsednika Republike i stav naše Vojske - da nikakve vojske na Kosovu ne može biti, niti bilo kakve oružane sile osim Kfora", rekao je ministar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: