DS predstavio predlog Strategije nacionalne bezbednosti

Demokratska stranka predstavila je danas predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

14:33

DS predstavio predlog Strategije nacionalne bezbednosti

Kao najveće bezbednosne izazove sa kojima se zemlja suočava DS navodi odsustvo sprovođenja Briselskog sporazuma, promene u Makedoniji, migrantsku krizu i regrutovanje džihadista u regionu.

Predstavljajući predlog strategije na konferenciji za novinare u Beograd, predsednik DS-a Dragan Šutanovac kazao je da je u pitanju krovni dokument o opštedruštvenoj i pojedinačnoj bezbednosti gradjana koji je poslednji put usvojen u Srbiji 2009. godine.

"Srbija je pre osam godina prvi put donela Strategiju nacionalne bezbednosti a od tada se mnogo toga promenilo. U svetu postoji praksa da se ovakvi dokumenti donose znatno češće a pošto živimo u bezbednosno dinamičnom regionu, krajnje je vreme da se redefinišu izazovi i realna stanja", kazao je Šutanovac.

Navodeći da će DS objaviti predlog Strategije nacionalne bezbednosti na svojoj internet stranici, Šutanovac je pozvao zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o tom dokumentu i doprinesu da se dopuni novim detaljima.

"Kada završimo javnu raspravu, pozvaćemo ostale opozicione stranke da nas podrže kako bi taj dokument uvrstili na dnevni red skupštine iako ne očekujem da će to SNS dozvoliti", rekao je Šutanovac.

On je kazao da je Vlada Srbije pre godinu dana počela rad na izradi nove strategije ali da rezultata još nema.

"Po našim saznanjima, nešto se radi ali ne postoji zainteresovanost da se ozbiljne stvari rešavaju i usvajaju strateški dokumenti. Mi ne želimo da čekamo već nudimo rešenja", kazao je Šutanovac dodajući da predloženi dokument "ni na koji način ne predstavlja saradnju Demokratske stranke sa režimom".

Navodeći da je reforma sektora bezbednosti jedan od preduslova pristupanja Srbije Evropskoj uniji, zamenik predsednika Odbora DS-a za odbranu i bezbednost Petar Radojčić kazao je da predlog Strategije nacionalne bezbednosti treba da podstakne organe vlasti da ubrzaju procese koje su na tom planu pokrenuli.

"Izrada takvog strateškog dokumenta je stalan proces u kome je potrebna kontinuirana evaluacija jer se bezbednosni izazovi stalno menjaju. Zato je nedopustiv kampanjski pristup u izradi Strategije nacionalne bezbednosti", rekao je Radojčić.

Po njegovim rečima, predlog Strategije nacionalne bezbednosti ukazuje na povezanost bezbednosnih rizika i nemogućnost bilo koje pojedinačne države, uključujući i Srbiju, da se samostalno suoči sa njima.

"Iako vojno neutralna zemlja, Srbija treba da ima koordinisan partnersko-saveznički pristup rešavanju bezbednosnih izazova", kazao je Radojčić dodajući da je predlogom strategije predviđeno i uključivanje privatnog sektora bezbednosti u državno-javni kao i izgradnja bezbednosne kulture društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: