Hariri se vratio u Liban

Premijer Libana Saad Hariri vratio se u Bejrut, više od dve nedelje otkako je putem televizije iz Saudijske Arabije objavio da podnosi ostavku.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

00:23

Hariri se vratio u Liban
Foto: Thinkstock

Neočekivano podnošenje ostavke podstaklo je špekulacije da je Saudijska Arabija primorala Haririja na povlačenje, kao i navode da ga drži zatočenog. On je u subotu otišao iz Saudijske Arabije za Pariz, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, a pre povratka u Liban posetio je Egipat i Kipar.

Večeras je privatnim avionom sleteo u Bejrut, pošto se prethodno sastao s predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom.

Saad Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi šiitske ekstremističke grupe Hezbolah. Ta Vlada je bila duboko podeljena između onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvođenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Kada je podneo ostavku 4. novembra, Hariri je optužio Hezbolah da drži Liban kao taoca i nagovestio da postoji zavera za atentat na njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: