"Blato, gužva, pakao... Nijedno dete to ne treba da vidi"

Deca Rohingja muslimana izbeglih iz Mjanmana su “suočena sa paklom“ u prenatrpanim i blatnjavim izbegličkim kampovima u Bangladešu, saopštio je UNICEF.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 20.10.2017.

08:54

UNICEF je objavio izveštaj o sudbini dece Rohingja koja čine 58 odsto izbeglica pristiglih u kamp u Koks Bazaru u poslednjih osam nedelja.

Autor izveštaja Sajmon Ingram naveo je da je svako peto dete među njima "akutno pothranjeno".

Izveštaj je objavljen uoči donatorske konferencije za Rohingje, zakazane za ponedeljak u Ženevi.

"Mnoga deca izbeglice Rohingja u Bangladešu bila su svedoci zločina u Mjanmaru koji nijedno dete ne bi smelo da vidi, i svi su pretrpeli ogroman gubitak", navodi se u saopštenju izvršnog direktora UNICEF-a Entonija Lejka.

Izbeglicama su potrebni čista voda, hrana, sanitarije, zaklon i vakcine kako bi se sprečilo izbijanje kolere - potencijalno smrtonosne bolesti koja se prenosi zagađenom vodom.

Ingram je takođe upozorio na opasnost od trgovaca ljudima koji bi mogli da eksploatišu decu u izbegličkim područjima.

"Ova deca se osećaju napuštena, potpuno odvojena od sveta i bez sredstava za pronalaženje podrške ili pomoći. Nije iznenađenje što ovo doživljavaju kao pakao na zemlji", rekao je Ingram na konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz Mjanmara je od početka nasilja 25. avgusta u susedni Bangladeš pobeglo više od 580.000 Rohingja, podaci su Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

UN vojnu ofanzivu Mjanmara opisuju kao etničko čišćenje, međutim, Mjanmar insistira da se njena vojska bori protiv "terorista koji ubijaju civile i spaljuju sela".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: