Nastavljen sukob Gojkovićeve i Radulovića, 20 dana kazne

Celodnevni sukob predsednice parlamenta Maje Gojković i lidera DJB Saše Radulovića završen je udaljenjem poslanika sa sednice i izricanjem kazne od 20 dana.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2017.

11:43

Nastavljen sukob Gojkovićeve i Radulovića, 20 dana kazne
Tanjug, Zoran Žestiæ

Radulović je tokom rasprave o amandmanima na zakone o obrazovanju prvo samoinicijativno napustio sednicu, nakon polemike sa Gojkovićevom i najave novih kazni, da bi po njegovom povratku ponovo došlo do diskusije.

U "prvoj rundi", Radulović je govorio o jednom amandmanu, a Gojkovićeva je "zamolila" poslanicu DJB Tatjanu Macuru da mu skrene pažnju na to da "ne govori o amandmanu". Zatim je Raduloviću oduzela reč, kako je rekla, zbog nepoštovanja Skupštine, a kada je on nakon oduzimanja reči nastavio da polemiše sa njom, ona mu je poručila da prestane s tim jer će mu izreći treću, uzastopnu opomenu, odnosno 20-dnevno udaljenje. Radulović je potom sam izašao sa sednice.

U nastavku njihove polemike, po povratku u salu, Radulović je ćutao i gestikulacijom pokazivao da ništa ne govori. Gojkovićeva je i to ocenila kao nepoštovanje Parlamenta i naložila obezbeđenju da isprati poslanika napolje.

Da sve ne bude tu gotovo pobrinuli su se i Maja Gojković i Saša Radulović, jer su za poslanikom ostala otvorena vrata, pa su građani u direktnom prenosu slušali i o vaspitanju, promaji i činjenici da to "onemogućava da se nastavi rad sednice".

Inače, povratku Radulovića u salu prethodio je problem oko vremena za raspravu koje na raspolaganju klubu DJB, a u jednom trenutku je Dušanu Pavloviću "isteklo vreme" namenjeno za diskusiju poslaničkog kluba, iako je on govorio kao predlagač amandmana.

Poslanici DJB su ocenili da je reč oduzeta Saši Raduloviću "da ne bi pričao o besplatnim udžbenicima", navodeći da je za raspravu podnosiocima amandmana ostalo više od četiri sata vremena za diskusiju.

Nešto kasnije, došlo je i do polemike između Gojkovićeve i poslanika SDS Marka Đurišića, zbog zbrke oko povlačenja amandmana i presotalog vremena za diskusiju, a u jednom trenutku je Gojkovićeva sa uključenim mikrofonom oštro govorila jednoj službenici uz reči "Još jednom da me dovedeš u zabludu... Izlazi napolje i donesi mi podatke".

Zatim je kritikovala rad stručnih službi u Skupštini Srbiji, čiji je predsednik od 2014. godine.

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je na početku današnjeg zasedanja nastavila da izriče opomene poslanicima, pa je Radulović zaradio opomene nakon poslanika DS.

Inače, u Skupštini već treći dan traje rasprava o amandmanima na zakone o obrazovanju, na koje je podneto preko 1.200 amandmana. Radulovićev pokret DJB, između ostalog, u parlamentu insistira da se vrati program besplatnih udžbenika za decu.

Pre Radulovića, Gojkovićeva je izrekla opomene i poslanicima DS, a burno je bilo i tokom prva dva dana rasprave o amandmanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: