Dan sećanja na žrtve "Oluje", u Veterniku 30.000 ljudi

Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja" obeležen je na stadionu "Veternik" u Novom Sadu, pred više od 30.000 ljudi.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.08.2017.

20:39

Dan sećanja na žrtve
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Obeležavanje je počelo parastosom, koji je služio patrijarh Irinej.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji će se i obratiti okupljenima, patrijarh srpski Irinej, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, kao i izbegli i prognani Srbi, članovi porodica stradalih u "Oluji", građani...

Svoje sećanje na avgust 1995. prenela je Branka Maksimović, koja je te godine, kao osmogodišnja devojčica, u izbegličkoj koloni stigla u Srbiju.

Rekla je da je danas srećna jer se Srbi ne dele i što su ujedinjeni oko zajedničke borbe za bolju Srbiju.

"Srećna sam što smo ujedinjeni oko borbe za bolju Srbiju, koja se seća, prašta, ali i tuguje zbog 4. avgusta, oko Srbije koja ide napred, ponosna, snažna i sigurna, koja će biti bolje mesto za neka nova detinjstva", poručila je Branka Maksimović.

Prisustvuju i Srbi iz regiona sa kojima je predsednik Vučić prethodno održao sastanak u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Svoje sećanje na avgust 1995. preneće Branka Maksimović, koja je te godine u izbegličkoj koloni stigla u Srbiju.

U umetničkom programu učestvuje i KUD Krajina.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Akcija "Oluja" se smatra jednim od najmasovnijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima '90-tih godina prošlog veka.

Na stadionu ima 30.000 ljudi, a sve obližnje ulice su zakrčene.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Srpski patrijarh Irinej ocenio je da je srpski narod 4. i 5. avgusta 1995. godine u akciji "Oluja" doživeo strašnu tragediju koju mora oprostiti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su 4. i 5. avgust tužni dani za sve one koji imaju išta srpsko, ali i dodao da je istovremeno i ponosan.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je akcija “Oluja“ bila završni čin nečega što je davno planirano i što je postala zvanična politika NDH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: