Sirijska vojska i Hezbolah "čiste" granicu od ekstremista

Sirijska vojska i libanski Hezbolah pokrenuli su ofanzivu sa ciljem izbacivanja stotina ekstremističkih boraca iz pograničnog područja izmedju Sirije i Libana.

Izvor: B92

Petak, 21.07.2017.

12:50

Sirijska vojska i Hezbolah
Tanjug-AP

Ofanziva je bila očekivana pošto su prethodnih dana pregovori sa ekstremistima o napuštanju teritorije propali. Sa sirijske strane granice bitku će voditi sirijska vojska i borci Hezbolaha, dok će sa libanske strane operacije najverovatnije voditi libanska vojska.

Libanski premijer Saad Hariri je u utorak rekao da vojska te zemlje planira operaciju obezbeđivanja dela granice kojim vlada bezakonje, dok je lider Hezbolaha Hasan Nasralah u govoru prošle nedelje nagovestio da bi mogla biti izvedena združena operacija te grupe sa libanskom i sirijskom vojskom protiv pobunjenika u pograničnim područjima.

Sirijski vojni mediji su preneli da je operacija počela rano jutros u predgrađima libanskog grada Arsala i sirijskog sela Flite. Prema njihovim rečima, zauzeta su neka područja a više ekstremista je ubijeno ili ranjeno.

Negostoljubivi planinski region je uporište sirijskog ogranka al-Kaide zvanog Džabhat Fatah al-Šam front, kao i Islamske države i Levantskih narodnih brigada. Današnje borbe su koncentrisane u područjima pod kontrolom al-Kaide. Objavljeni snimci prikazuju artiljeriju Hezbolaha koja gađa položaje ekstremista sa kojim se diže dim.

Libanska državna agencija saopštila je da je libanska vojska granatirala deo granice da bi sprečila grupe ekstremista da uđu u Arsal. Ako bi oni uspeli da uđu u taj grad, dom desetina hiljada sirijskih izbeglica, porasla bi zabrinutost zbog civilnih žrtava, piše Asošiejted pres.

Teritorija pod kontrolom ekstremista je okružena sa svih strana i oni nemaju gde da se povuku.

Hezbolah je naveo da su ta granična područja bila korišćena kao baze za napade duboko na teritoriji Libana, uključujući i talas bombaških napada u kojima je od 2013. poginulo mnogo ljudi.

Ekstremisti su 2014. na kratko zauzeli Arsal i zarobili više od 25 libanskih vojnika i policajaca. Ljudi koje je držala al-Kaida su razmenjeni, dok se devet vojnika u zarobljeništvu Islamske države i dalje vode kao nestali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: