Tramp uz ovacije: Poljska i Poljaci duša i srce Evrope

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u Poljskoj da je Poljska geografsko srce Evrope, kao i da on u poljskom narodu vidi dušu Evrope.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 06.07.2017.

13:40

Tramp uz ovacije: Poljska i Poljaci duša i srce Evrope
Foto: Tanjug, AP

“Došli smo da pošaljemo važnu poruku – Amerika voli Poljsku i poljski narod”, izjavio je Tramp.

Tramp je naveo i da su poljski Amerikanci obogatili SAD, kao i da je ponosan što je imao njihovu podršku tokom izborne kampanje 2016. godine.

“Velika mi je čast stajati pored ovog spomenika, spomenika Varšavskom ustanku i obratiti se poljskom narodu koji je generacijama sanjao snažnu, sigurnu i slobodnu Poljsku”, naveo je Tramp.

Predsednik SAD se potom zahvalio predsedniku Dudi i njegovoj supruzi Agati na gostoprimstvu, pomenuo je i premijerku Šidlo, bivšeg lidera pokreta Solidarnost Leha Valensu, koji je bio u publici.

Tramp je zahvalio predsedniku Dudi i hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović zbog sastanka “Incijative triju mora”.

“Ovo je moja prva poseta srednjoj Evropi u svojstvu predsednika. Poljska je geografsko srce Evrope, u poljskom narodu vidimo dušu Evrope. Vaša nacija je velika zato što je vaš duh veliki i snažan”, rekao je Tramp.

Trampa je publika tokom govora više puta prekidala skandiranjem njegovog imena, ali je u isto vreme Tramp govorio iza velikog zaštitnog stakla postavljenog pred govornicu između njega i publike.

On je pred velikim brojem okupljenih istakao da želi da osigura da ta zemlja i njeni susedi "nikada ponovo ne budu taoci nijednog jedinog snabdevača energentima”.

AP ističe da je Rusija jedan od najvećih snabdevača Evropske unije energentima i da će se Tramp sutra u Hamburgu prvi put sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Poljska je, inače, prvu isporuku američkog tečnog prirodnog gasa dobila prošlog meseca.

Pozdraviši Poljsku kao primer za druge zemlje, on je rekao da trijumf Poljaka nad nedaćama uliva svim zemljama nadu u budućnost u kojoj dobro pobeđuje zlo, a mir pobedjuje rat.

Prethodno se prva dama SAD Melanija Tramp obratila okupljenima, rekavši da bi svim ljudima trebalo omogućiti da "žive svoje živote bez straha".

Ona je istakla da je garantovanje bezbednosti američkog naroda u fokusu Trampove administracije, izrazivši nadu da bi takvu bezbednost mogao da deli i ceo svet.

Inače, Melanija i Donald Tramp obratili su se Poljacima na trgu na kojem je podignut varšavski ustanak protiv nacističke okupacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: