"Trudnicama dopušteno bilo kakvo ubistvo – bez kazne"

Republikanski zakonodavci u Nju Hempširu greškom su sastavili zakon koji omogućuje trudnicama da "počine bilo kakvo ubistvo bez kažnjavanja".

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

18:35

Foto: Gettyimages

Predloženi zakon jedan je od desetine zakona o ubistvu fetusa širom države koji dozvoljava da se fetusi smatraju osobama u slučajevima ubistva prvog stepena ili ubistva iz nehata.

Zakon u Nju Hempširu definiše fetus kao osobu nakon 20 nedelja od začeća. Pristalice zakona tvrde da će njime moći kazniti svaku osobu koja u napadu ili saobraćanoj nesreći uzrokuje smrt fetusa.

Međutim, aktivisti za ljudska prava tvrde da se zakon može protumačiti i kao pokušaj zabrane pobačaja. Zbog toga su zakonodavci dodali da su žene koje zatraže medicinsku uslugu pobačaja izuzete iz novog zakona.

U originalnom tekstu zakona je pisalo da su iz njega izuzete "sve trudnice koje počine zločin ubistva prvog i drugog stepen te pomognu u samoubistvu".

Republikanac J.R. Hol upozorio je da ovako sastavljen zakon dozvoljava trudnicama da ubijaju ljude bez ikakvih posledica. Zakonodavci su grešku uočili tek nakon što je nacrt prošao i zastupnički dom i senat, te napokon promenili zakon.

"Niko od nas nije glasao kako bi dopustio ljudima da ubijaju jedni druge. To nam nije bila namera", izjavio je republikanac Dik Hinč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: