Bivši šef DB: Povući Živaljevića, napravio veliku štetu

Bivši načelnik Državne bezbednosti Zoran Mijatović ocenio je da je Goran Živaljević,pripadnik BIA i savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju završio operativni vek.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

14:35

Bivši šef DB: Povući Živaljevića, napravio veliku štetu
screenshot

Kako je rekao, “operativni vek“ je završen nakon što je objavljeno da je u vreme nereda Živaljević bio u makedonskom Sobranju čime je načinio veliku štetu zbog koje bi bilo najbolje da bude povučen sa tog mesta.

Mijatović, koji je bio i oficir za vezu u Skoplju 2001. godine i koji je uspostavio saradnju sa tamošnjim bezbednosnim službama, za Betu ističe da je nejasno u kom svojstvu se Živaljević našao u Sobranju tokom nereda - kao oficir za vezu ili prikriveni agent, ali da je u oba slučaja to moralo da bude uz znanje naše i makedonske službe.

"Nivo saradnje i procedure su jasno regulisane. Daleko od toga da se može nastupati kao slobodan strelac. Postoje tri nivoa razmene informacija - šefovi službi, oficiri za vezu i na nivou ekspertskih grupa, naravno sve u dogovoru službi" objašnjava Mijatović.

On ističe da je Živaljević već napravio štetu, da je "krčag razbijen", a da je posle izjava mandatara za sastav makedonske vlade Zorana Zaeva i reakcije premijera Srbije Aleksandra Vučića najbolje da se Živković povuče.

"U situaciji sitnijih problema ide protestna nota, a u ozbiljnijim slučajevima otkazivanje boravka. Retko se ide na hapšenje pripadnika službe" objašnjava Mijatović.

Bivši šef DB ističe i da je krajnje neuobičajeno da je Živaljević dao izjavu makedonskoj televiziji Telma u kojoj je potvrdio da je bio u parlamentu i kod poslanika i predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljkovića.

"On je prvi koji je to uradio. Čak i da je bio kontaktiran trebalo je da medije uputi na BIA ili MSP. Svojim postupkom je doveo u opasnost i poslanika Stojiljkovića. Čak i da do tog trenutka nije bio predmet kontra-obaveštajne obrade od tog trenutka sigurno jeste i tu je završio svoj operativni vek i neupotrebljiv je za dalju službu. Ovako nešto nisam doživeo za sve vreme rada u BIA" ocenjio je Mijatović.

Bivi načelnik DB ističe da srpske službe tek početkom devedesetih počinju da se bave obaveštajnim radom, da je do tada, u vreme SFRJ, šta aktivnost bila na saveznom nivou, pa se može reći da srpske službe u toj oblasti, za razliku od drugih evropskih službi, "nemaju prevelikog iskustva".

"Ovo je prilika za novog direktora BIA Bratislava Gašića da ispita šta rade i kako funkcionišu oficiri za vezu u ambasadama, s obzirom na njegovu najavu da namerava da se posveti koordinisanju aktivnosti svih obaveštajnih službi" zaključuje Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: