Razdor u grupi "Protiv diktature"

U grupi “Protiv diktature”, koja više od 30 dana protestuje u Beogradu, došlo je do razdora zbog nesuglasica u pogledu ciljeva protesta.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.05.2017.

10:05

Razdor u grupi
B92

“Na veliku žalost, moramo da potvrdimo da je došlo do razdora unutar grupe Protiv diktature”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, tenzije između dve struje, onih koji su hteli da protest usredsrede prevashodno protiv sistema koji omogućava diktaturu i onih koji bi da pokušaju da iskoriste uticaj i u socio-ekonomskoj sferi, kulminirale su na sastanku na kom je glasovima većine podržan stav da se “drže prevashodno protiv diktature”.

“Žao nam je što su naši saborci, čiji lični stavovi nisu podržani, odlučili da se odvoje. Želimo im sreću u borbi za socio-ekonomske reforme i nadamo se da ćemo moći opet da sarađujemo u borbi protiv diktature, koja je povod ovih protesta”, navodi se u saopštenju dela grupe koji se opredelio prevashodno za “borbu protiv diktature”.

Grupa “Protiv diktature” navodi da je i pre razilaženja bila za obustavu svakodnevnih šetnji, ali ideja nije mogla da se izvede usled želje ljudi koji su bili na ulicama da se protesti nastave.

Grupa se oglasila nakon objavljivanja teksta Insajdera, te navodi da se zalaže za kontakte sa sindikatima.

“Mislimo da ključ uspeha leži u povezivanju svih organizacija i institucija koje ne žele da sarađuju sa diktatorskim režimom i izborimo se zajedno za opstanak demokratije. Nemamo nameru da pružimo podršku nijednom političaru ili stranci, jer je ovaj pokret usmeren ka sistemu, a ne pojedincima iz političke elite. Na zahtevima radimo sa timom stručnjaka. Krajnji cilj jeste ostvarenje zahteva kako ne bi sva moć bila u rukama jednog čoveka. Ali mnogo važnije od toga jeste sama borba za njihovo ispunjenje koja treba da poruši mit o ovakvom režimu i njegovoj ideologiji i skrene pažnju na stvarne uslove i potrebe”, navodi grupa “Protiv diktature”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: