Smirilo se u Skoplju: Otvorene ulice oko Sobranja

Ulice oko Sobranja Makedonije u centru Skoplja, koje je policija blokirala posle nereda, u subotu su otvorene za saobraćaj.

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

13:02

Smirilo se u Skoplju: Otvorene ulice oko Sobranja
Tanjug/AP

Oko zgrade makedonske skupštine i dalje je pojačano policijsko prisustvo, a uklonjeni su šatori koje su postavile pristalice VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, koje od početka marta protestuju kako bi sprečile da suparnički SDSM Zorana Zaeva koji predvodi parlamentarnu većinu, formira vladu.

U nasilju koje se desilo u četvrtak kada su demonstranti upalu u Sobranja nezadovoljni time što je parlamentarna većina uz ometanje poslanika VMRO SPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsednika skupštine, povređeno je 109 osoba, među kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine.

Najozbiljnije je povređen lider i poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela, a povrede su zadobili i vođa parlamentarne većine i kandidat za premijera Zoran Zaev.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, 83 povređene osobe su zatražile pomoć u državnim klinikama u Skoplju.

Policija je zbog nereda u i oko Sobranja privela osam osoba, a kako je rečeno, obezbeđen je i video-materijal osoba koje su izazvale nerede i nasilje.

U napadima na pripadnike parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirane osobe, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa.

Prema navodima poslanika i novinara, neke od maskiranih osoba su bile naoružane.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju ga Rusija, kao i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlementu VMRO DPMNE.

U Sobranju se trenutno utvrđuje materijalna šteta koja je nastala u nasilju u četvrtak uveče.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiu juče je izrazio žaljenje zbog toga što se desilo, ističući da pojedine strukture u ministarstvu nisu obavile svoj deo posla, jer su pod uticajem političkih stranaka.

Posebno je ukazao da se to odnosi na direktora Biroa za javnu bezbednost Mitka Čavkova (kadar VMRO DPMNE), koji je nadležan za uniformisane policajce i koji je rukovodio Operativnim štabom MUP formiranim ranije da bi sprečio eventualne napade demonstranata, koji poslednjih nedelja protestuju i povremeno pretili da će preuzeti stvar u svoje ruke da bi, kako kažu, zaštitili Sobranje i sačuvali Makedoniju.

Lider SDSM i nove parlamentarne većine u Sobranju Makedonije Zoran Zaev izjavio je sinoć da očekuje da predsedavajući konstitutivne sednice Sobranja Trajko Veljanovski do utorka preda vođenje parlamentom novom predsedniku Talatu Džaferiju.

"Ja bih voleo da se sutra, iako je subota, Trajko Veljanovski javi Talatu Džaferiju i da izvrše primopredaju funkcije predsednika Sobranja. Ali verovatno će se to desiti u utorak. Mora da se desi", rekao je Zaev u intervju u emisiji Top tema televizije Telma.

Zaev istakao je da će nakon toga Džaferi od predsednika Makedonije zatražiti mandat za formiranje vlade, ali je dodao da u slučaju da ne dobije mandat postoje i alternativne metode da Makedonija dobije vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: