Večernji: Padne li Marić - pada i Vlada, ostane li Marić..

Glasanje o poverenju ministru finansija Hrvatske Zdravku Mariću sledeće nedelje pokazaće ima li HDZ zaista novu parlamentarnu većinu.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

22:09

Večernji: Padne li Marić - pada i Vlada, ostane li Marić..
Foto: Tanjug

Ali, ni suprotan scenario, u kojem bi u Marićevu odbranu stalo manje od 76 zastupnika, ne bi automatski značio da Plenković mora odustati od ideje preslaganja većine jer je opozicija ona koja u ovom času mora da okupi većinu, piše “Večernji list“.

“Večernji“ navodi mogućnost dva scenarija. Prvi je da “opozicija ruši Marića i odmah traži ’Plenkovićevu glavu’“.

Uspe li opozicija da skupi 76 ruku za rušenje Marića, Plenković je po Ustavu dužan da predloži novog ministra ili da podnese ostavku. Premijerova ostavka i samim tim i pad Vlade bi u tom slučaju bili realnija opcija s obzirom na to da bi glasanje pokazalo da Plenković nema većinu za ono iza čega je stao vrlo čvrsto i zbog čega je razvio koaliciju sa Mostom.

Osim toga, teško je očekivati da bi pod ovakvim okolnostima dobio potporu za novog ministra finansija, navodi “Večernji“.

Ne podnese li Plenković ostavku, opozicija će verovatno krenuti u prikupljanje potpisa za opoziv čitave Vlade. Uspeju li u tome, počeo bi 30-dnevni ustavni rok u kojem bi jedna ili druga strana morale da otkupe većinu za novog mandatara.

Ne uspe li to nikome, predsednica Republike raspustila bi Sabor i raspisala nove izbore.

Drugi scenario bio bi da Marić preživi glasanje, ali uz potporu manje od 76 zastupnika.

Moguća je i varijanta u kojoj opozicija ne bi uspela da skupi dovoljno ruku za Marićevo rušenje, ali u kojem ni ministar ne bi dobio potporu većine u Saboru.

Značilo bi to da ni opozicija, ni HDZ nemaju većinu. U tom slučaju dalji rasplet bio bi uglavnom u Plenkovićevim rukama. Premijer bi tada mogao da taktizira i s glasanjem o drugim važnim tačkama, od imenovanja novog predsednika Sabora do imenovanja ministra koji će zameniti smenjene mostovce.

Za to, naime, nisu predviđeni nikakvi rokovi, što bi Plenkoviću ostavilo mogućnost da celu priču odgodi posle lokalnih izbora.

Tada bi potencijalni HDZ-ovi partneri mogli da odluče hoće li da učestvuju u novoj parlamentarnoj većini, bez pritiska izborne kampanje, piše “Večernji“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: