Četvrtak, 13.04.2017.

12:51

Sirija tvrdi: Udar na ID, stotine mrtvih; SAD kažu: Laž

Međunarodna koalicija na čelu sa SAD izvela je vazdušni napad na skladište s hemijskim oružjem ID tvrdi sirijska vojska. Koalicija demantuje.

Izvor: B92, Sputnjik

Sirija tvrdi: Udar na ID, stotine mrtvih; SAD kažu: Laž
Foto: Gettyimages

Informaciju o napadu u provinciji Dejr el Zor objavio je Generalštab Oružanih snaga Sirije, dok je vojna koalicija oko SAD ubrzo demantovala tvrdnje.

Kako prenose ruski mediji, u napadu međunarodne koalicije na skladište s hemijskim oružjem u Dejr el Zoru "poginulo je nekoliko stotina ljudi, među kojima i civili".

Međutim, iz američke vojske poručuju da nikakvi napadi nisu izvođeni na toj lokaciji u navedenom vremenu i da su u pitanju "namerne dezinformacije".

Sirijska vojska saopštila je ranije da "činjenice o napadu dokazuju da teroristi poseduju hemijsko oružje".

"Avioni tzv. koalicije koju predvode SAD izvele su napad na skladište DAEŠ-a u kojem su se nalazili mnogi strani borci. Prvo se na mestu napada na nebu video beli oblak, a zatim i žuti, što ukazuje na veliki broj otrovnih materija. Na mestu napada izbio je požar", saopštio je sirijski Generalštab.

Prilikom napada "otrovane su stotine ljudi", navodi se.

Vojna koalicija na čelu sa SAD, koja se bori protiv Islamske države, negirala je navode sirijske vojske da je izvela napad koji je pogodio zalihe otrovnog gasa Islamske države i time uzrokovala smrt na stotine ljudi.

"Koalicija nije izvršila napade u toj oblasti u to vreme. Tvrdnje Sirije su netačne i namerne dezinformacije", naveo je portparol koalicije, pukovnik vojske SAD Džon Dorian u izjavi dostavljenoj Rojteru mejlom.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da nema nikakve informacije o ljudima koji su stradali u napadu snaga međunarodne koalicije u sirijskoj pokrajini Deir al Zor, prenosi Rojters.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske snage poslale dronove u tu oblast da ispitaju područuje.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da su vazdušni napadi u toj oblasti usmrtili sedam civila i ranili više od 70 osoba.

Ovi izveštaji, kojih još nema na zapadnim medijim, izuzev "Independenta", stižu samo nedelju dana nakon što je sirijska opozicija saopštila da je u napadu hemijskim oružjem u gradu Han Šeihun u provinciji Idlib poginulo 80, a ranjeno 200 osoba.

Ona je za napad okrivila sirijske vladine snage, koje su energično negirale optužbe i okrivile ekstremiste i njihove pomagače. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sirijska avijacija izvela napad u Han Šeihunu na arsenal s hemijskim oružjem terorista koje je isporučivano u Irak, podseća "Sputnjik".

Nakon tog napada odnosi Rusije i SAD su pogoršani zbog optužbi Zapada da je Rusija podržavajući vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada indirektno učestvovala u napadu, dok je Moskva te optužbe demantovala.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno izjavio da je "incident" u Idlibu "režirana operacija" i da postoje obaveštajne informacije da se spremaju nove akcije.

On je indirektno optužio Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada hemijskim naoružanjem i da postoji plan da se "podmetnu hemikalije u južnim predgrađima Damaska i da se optuži režim Bašara Asada za napad zabranjenim oružjem.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je uoči svog puta u Moskvu "izdao ultimatum" Rusiji - da stane na stranu SAD i saveznika, ili da "prihvati" Iran, Hezbolah i Bašara Asada.

Iz Kremlja su se nizale i optužbe zbog američke intervencije iz vazduha na sirijske vojne baze koje su usledile nakon navodnog napada hemijskim oružjem.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu da su američki napadi u Siriji kršenje međunarodnog prava i da ne smeju da se ponove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: