Putin na Arktiku da bi potvrdio prisustvo Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je jedan arhipelag na Arktiku, ističući potrebu da se zaštite ekonomski i bezbednosni interesi u regionu Severnog pola.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

00:11

Putin na Arktiku da bi potvrdio prisustvo Rusije
Foto: Gettyimages

Njegova poseta Arktiku deo je napora Rusije da potvrdi svoje prisustvo u tom regionu bogatom naftom, navela je američka agencija AP.

Putin je posetio arhipelag Zemlja Franje Josifa koji obuhvata ostrva na kojima je ruska vojska nedavno izgradila pistu i radi na otvaranju stalne baze.

Kremlj je naveo da je potvrđivanje prisustva Rusije na Arktiku među glavnim prioritetima u jeku pojačanih tenzija zbog rivalstva u tom regionu za koji se veruje da sadrži i do jedne četvrtine ukupnih još neotkrivenih svetskih rezervi nafte i gasa.

"Prirodni izvori, koji su najvažniji za ekonomiju Rusije, koncentrisani su u ovom regionu", ocenio je Putin, prenele su ruske agencije.

Predsednik Rusije je naveo da se vrednost sirovina na Arktiku procenjuje na 30 hiljada milijadri dolara.

Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška pokušavaju da steknu nadležnost nad delovima Arktika, dok smanjivanje polarnog leda otvara mogućnosti za podmorsku eksploataciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: