VSS: Osuđujemo medijske tekstove o porodičnim sporovima

Visoki savet sudstva osudio je komentarisanje sudskih postupaka koji su u toku, a posebno učestale medijske tekstove koji se odnose na porodične sporove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

13:52

Default images

Porodični sporovi su po svojoj prirodi osetljivi i u njima je isključena javnost, podseća taj najviši sudski organ u svom saopštenju, mada ne precizira o kojim je konkretno slučajevima reč.

"Navodi da postoji sprega između sudija, advokata i veštaka u postupanju i pozivanje na nezakonito postupanje sudije, bez pruženih konkretnih dokaza na navedene okolnosti, predstavlja grubo kršenje načela nezavisnosti i samostalnosti sudija i sudova u postupanju", navodi se u saospstenju VSS koji podseća da je po Ustavu i zakonu zadužen da obezbeduje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova.

VSS je istakao da je Zakonom o uredenju sudova zabranjeno javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka, kao i da je zabranjen svaki drugi uticaj na sud i pritisak na učesnike u postupku, a sve, kako se ukazuje, u cilju cuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: