Dačić: Došli smo do toga da Zukorlić kritikuje Ugljanina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zahtev Bakira Izetbegovića opasan i unosi dodatne tenzije u regionu.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

09:53

Dačić: Došli smo do toga da Zukorlić kritikuje Ugljanina
Foto: Tanjug

On je dodao da je više puta ukazivao na štetnost takvog poteza i da je to rekao i predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću tokom nedavne posete Beogradu.

"Nama je u interesu da sa BiH imamo dobre odnose, da eliminišemo vekovne tenzije", naglasio je Dačić gostujući na TV Pink.

On je dodao da tužba ima malo šansi na uspeh, jer se retko dešava da neko podnosi reviziju pred Međunarodnim sudom pravde.

"Oni smatraju da je revizija novi postupak, za šta je potrebna nova pravna legitimacija, nova odluka predsedništva BiH. Nijednom do sada se nije desilo da bude prihvaćena", pojasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, postupak Izetbegovića je akt neprijateljstva.

Dačić je naglasio da se nikome ne možete osporiti pravo da traži da se ratni zločini gone i kazne, da se Međunarodni sud pravde dugo bavio tim slučajem, suđenje je trajalo 14 godina, te ukoliko tužba bude prihvaćena, dve zemlje će se godinama baviti ovim pitanjem.

Kako kaže, z zemlji koja drži do ustava i poretka sigurno bi bila podneta inicijativa za zabranu stranke čiji se lider ponaša kao Sulejman Ugljanin, a koji je otišao u Prištinu da čestita Hašimu Tačiju Dan državnosti.

On je naglasio da u svakoj zemlji postoje stvari koje su važne, a prva je očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje.

"U svakoj normalnoj zemlji koja drži do ustava i poretka neko bi podneo inicijativu za zabranu stranke čiji se lider tako ponaša. Postoje stvari koje su važne, prva je očuvanje teritorijalnog integriteta", naglasio je Dačić.

On je podsetio da se Ugljanin nije tako ponašao kada je bio u vladi, te da je izabrao pogrešan i štetan način političke borbe.

"Došli smo u situaciju da (Muamer) Zukorlić kritikuje Ugljanina. Što je dobro", zaključio je Dačić.

Lider Socijalističke partije Srbije navodi da će premijer Aleksandar Vučić odlučiti da li će uz predsedničke biti raspisani i parlamentarni izbori.

On kaže da je njegov stav jasan po tom pitanju.

"Stalno se šalimo i ja kažem premijeru, pošto on stalno zakazuje neke izbore: 'Polako sa tim izborima da su dobri i Vatikan bi držao svake godine'", rekao je Dačić.

On se osvrnuio i na predsedničke kandidate koje je podržala opozicija, za koje kaže da im se kampanja zasniva na kritikama Aleksandra Vučića, a da se ne izjašnjavaju o važnim aktuelnim pitanjima koja se tičo odnosa sa BiH, Hrvatskom, što je posao predsednika države.

Vučić je u četvrtak izjavio da će odluka o održavanju parlamentarnih izbora biti doneta tokom vikenda, najkasnije do ponedeljka.

"Video sam zahteve nekih koalicionih partnera, blizu sam da donesem odluku, ali to neće biti pre ponedeljka", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: