Dačić: Haradinaj mogu i da puste, ali je ratni zločinac

Ramušu Haradinaju ne sudi se kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubio civilno stanovništvo, izjavio je šef srpske diplomatije.

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2017.

14:39

Dačić: Haradinaj mogu i da puste, ali je ratni zločinac
Foto: Tanjug, arhiva

"Može on (Haradinaj) i da bude pušten, ali za nas će ostati ratni zločinac", rekao je Ivica Dačić na konferenciji za novinare.

Dačić je naveo da mnogi iz odbrane Haradinaja pokušavaju da predstave da je slučaj protiv njega politički što, kako je naglasio, nije tačno.

Priče o tome da Srbija zloupotrebljava članstvo u Interpolu Dačić je nazvao smešnim.

Ramuša Haradinaja, lidera bivše "OVK" Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine.

Uhapšen je 4. januara na granici Ssvajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje o čemu će odluku saopštiti apelacioni sud u Kolmaru 2. marta.

"Nepihvatljivo je formiranje vojske Kosova"

Formiranje Vojske Kosova je neprihvatljivo, izjavio je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da su ne samo Srbi protiv toga, nego i međunarodna zajednica, te da je Srbija i NATO-u i Evropskoj uniji jasno stavila do znanja da je to neprihvatljivo.

"Vojska Kosova je apsolutno suprotna Rezoluciji UN 1244. Jedine oružane snage na KiM mogu da budu Kfor, nikakve druge", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Kaže da postoje zemlje koje su bilateralno priznale Kosovo i koje podržavaju takve zahteve.

"Mi smo to jasno stavili do znanja svima, uključujući NATO i EU da je za nas to neprihvatljivo. U slučaju da se formiraju oružane snage Kosova tada stupa na snagu mehanizam da oni ne mogu da dolaze na teritoriju gde većinsko stanovništvo čine Srbi, bez saglasnosti Kfora", rekao je Dačić.

Srbi, kaže, sigurno neće glasati za formiranje vojske Kosova, navodeći da bi to bio faktor dalje nestabilnosti.

"Policija i vojska treba da odražavaju strukturu stanovništva. Ako postoje policijske snage na Kosovu, gde su policijske snage gde su Srbi učestvovali? Koliko ima Srba koji su u specijalnim snagama", naveo je Dačić odgovarajući na pitanje o izjavi kosovskog predsednika Hašima Tačija da treba učiniti poslednji napor da se predstavnici Srpske liste ubede da podrže formiranje vojske Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: