Poljska: Definitivni kraj Jalte i ruskog uticaja

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič rekao je da oko 7.000 američkih i vojnika NATO u Poljskoj znači definitivni kraj Jalte i ruske sfere uticaja.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

09:32

Poljska: Definitivni kraj Jalte i ruskog uticaja
Foto: Gettyimages

On je to izjavio povodom razmeštanja američke oklopne brigade u Poljskoj i dolaska bataljona NATO na istočno krilo.

Optužbe Rusije da gomilanje trupa SAD i NATO ugrožava njenu bezbednost Maćerevič je za poljsku državnu televiziju TVP.info odbacio i rekao da je Rusija razočarana jer nema više mogućnost da sputava Poljsku svojim vetom.

"Jalta je prestala. Nema više toga da postojanje poljske države uslovljavaju sovjetske odluke. Da mi kao godinama posle 1989. godine moramo da razmišljamo da li će Rusija staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske. Toga više nema", kazao je Maćerevič.

Poljski ministar odbrane odbio je zvanične komentare iz Moskve da NATO i SAD gomilaju trupe na granicama sa Rusijom i da je to pretnja za njenu bezbednost.

"Te reči izražavaju bojazni i veliko razočaranje što se završava etapa dominacije prvo sovjetske a zatim ruske nad Srednjom Evropom, posebno nad ključem za Evropu, Poljskom. Naši američki saveznici to savršeno dobro znaju i zato će komanda oklopne američke brigade i snaga NATO biti u Poljskoj", kazao je Maćerevič.

Do kraja sedmice u Poljskoj će na osnovu bilateralnog sporazuma u okviru odluke dosadašnje administracije predsednika SAD Baraka Obame da pojača i održi američko vojno prisustvo u Evropi zbog aneksije Krima, biti razmešteno skoro 3.500 američkih vojnika iz oklopne brigade sa 87 tenkova i oko 500 borbenih vozila.

U Poljskoj će cela brigada ostati do proleća, kada stižu obećani multinacionalni borbeni bataljoni NATO, a nakon toga se deo američke brigade premešta i po sistemu rotacije učestvovaće u vojnim vežbama u drugim članicama na istočnom krilu.

"Pojačanja NATO trebalo bi da stignu u aprilu. Ukupno će u Poljskoj biti razmešteno 7.000 vojnika iz snaga SAD i NATO", kazao je Maćerevič.

Svečani doček američke oklopne brigade koja se ove sedmice razmešta u bazama u Žaganju, Švjentošovu, Skvježini i Boleslavcu na zapadu Poljske planiran je za vikend sa učešćem poljskog državnog vrha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: