"Da je bilo lustracije ne bi nas Dačić svađao sa susedima"

Lider LSV Nenad Čanak kaže da poslednji "provokatorski i huškački istupi" ministra Ivice Dačića predstavljaju "uvrede na račun susednih država“.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.01.2017.

11:59

Foto: Tanjug

Čanak je kazao da očekuje što skoriju smenu Ivice Dačića sa funkcije, jer je "izgubio i poslednje ostatke kredibiliteta da u bilo čije ime razgovara sa domaćim i evropskim okruženjem".

On je pozivao na usvajanje Zakona o lustraciji i dodao da nakon usvajanja tog zakona očekuje da Ivica Dačić odgovara po Krivičnom zakoniku Srbije "zbog svega što je u prošlosti radio, i pre i posle 2000. godine".

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno sprovođenje lustracije, jer jedino tako "neće doći u situaciju da nas Miloševićevi portparoli zločina ponovo svađaju sa susedima i huškaju na nove sukobe".

Čanak je rekao i da Dačiću "ratno huškanje i izazivanje sukoba ne bi bilo prvi put, te da nakon takve retorike posledice "prati sa bezbedne udaljenosti".

"U vreme sukoba devedesetih Ivica Dačić je bio portparol režima koji je ratove poveo i finansirao. Ne samo da se od politike zločina nije ograđivao, već je na najbrutalniji način tu politiku zastupao, branio i promovisao", piše u Čankovoj izjavi.

On je kazao i da je Dačić "šampion tranzicije", te da je na različite načine "učestvovao u svim petooktobarskim vladama od 2004".

"Njegova tranziciona režimska aktivnost praćena je brojnim aferama od 'kofera' do 'banane'", podsetio je Čanak.

Naveo je i da danas Ivica Dačić provodi vreme na slobodi zbog nedostatka dokaza ili političke volje za procesuiranjem, te da "predstavlja i zaštitnika interesa jedne strane države".

"I, verovatno, u njeno ime, jer to nije interes Srbije, ponovo našu zemlju zavađa sa gotovo svim susedima, ne krijući previše da su mu bliži interesi režima u Kremlju, nego javni interes građana Srbije. Ivica Dačić je primer modernog kvislinga koji bez stida promoviše tuđe interese i još ih predstavlja kao patriotizam", napisao je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: