"U januaru šaljemo EK izveštaje o poglavljima 23 i 24"

Srbija će u januaru dostaviti Evropskoj komisiji prve polugodišnje izveštaje o sprovođenju aktivnosti u poglavljima 23 i 24, navodi Tanja Miščević.

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2016.

13:28

Foto: Tanjug

Osim toga, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU navodi da se evropski izveštaj o tim aktivnostima očekuje u martu.

"Naš je zadatak da do kraja januara njima predstavimo prve polugodišnje izveštaje nakon otvaranja poglavlja, koje onda oni predstavljaju državama članicama... Svakako posle januara mi šaljemo izveštaj i to će biti prvi polugodišnji izveštaj. Evropski izveštaj će državama članicama biti predstavljen u martu", rekla je Tanja Miščević.

Ona je novinarima u pauzi sastanka o metodologiji izveštavanja o ispunjenosti Akcionog plana za poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost, rekla da nema nedoumica o tome kako će se EU izveštavati o sprovedenim aktivnostima, a da Vlada Srbije razmatra kako da u praćenje i sprovođenje akcionih planova uključi civilno društvo s obzirom na odličnu saradnju u izradi tih planova.

Tanja Miščević je rekla da ostaje da se vidi da li će civilno društvo biti konsultovano pre ili posle predstavljanja izveštaja o sprovođenju aktivnosti i da će se o tome razgovarati posle praznika sa Evropskom komisijom.

Na sastanku predstavnika pregovaračkog tima Srbije i Nacionalnog konventa EU (NKEU) o metodologiji izveštavanja za poglavlje 24, šef pregovaračke grupe za to poglavlje Zoran Lazarov je rekao da je u celini zadovoljan sprovođenjem Akcionog plana za poglavlje 24 ali da za sada ne želi da govori o procentima ispunjenosti.

On je rekao da su aktivnosti iz plana preduzimane i pre otvaranja poglavlja, da neke aktivnosti nisu sprovedene zbog izazova poput finansijskih problema i održavanja izbora, i da će u 2017. biti uloženi napori da se sprovede ono što nije urađeno ove godine.

Lazarov je istakao da su formirane nove organizacione strukture poput Kancelarije za borbu protiv droga i stalne mešovite grupe za borbu protiv terorzima, da je usvojen novi Zakon o policiji i pripremljen niz dokumenata za reformu ljudskih resursa u Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim ministarstvima.

On je rekao da su prelazna merila u poglavlju 24 bila očekivana, da će Srbija dva puta godišnje izveštavati Evropsku komisiju o sprovođenju aktivnosti u tom poglavlju, i da je metodologija slična kao u slučaju Crne Gore.

Napredak će se meriti određenim pokazateljima i kroz eksperstke misije EU, rekao je Lazarov i dodao da je prva misija već bila u Srbiji u vezi sa kontrolom granice, da je vrlo zadovoljna stanjem, a da se nova misija koja će se baviti ljudskim resursima i reformom policije, očekuje u prvom kvartalu 2017.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) i koordinator radne grupe NKEU za poglavlje 23 Milan Antonijević je rekao da je bitno otkloniti nedoumice oko metodologije i kvalifikacije mera jer je u poglavlju 23 - pravosuđe i osnovna prava bilo određenih neslaganja kada je reč o ispunjenosti određene aktivnosti.

Tanja Miščević i Lazarov su rekli da svi dokumenti neće moći da budu u potpunosti dostupni javnosti zbog procedura EU, kao i da cele tabele za praćenje napretka neće biti dostupne organizacijama civilnog društva već pojedinici podaci.

Tanja Miščević je podsetila da je sporna oznaka "službeno" u Uredbi o kancelarijskom poslovanju zbog koje je reagovao poverenik za informacije od javnog značaja, promenjena u "restriktivno" u skladu sa evropskom pravnom terminologijom, da se oznaka odnosi na dokumente u pregovorima sa EU, i da će moći da bude podgnuta pošto se otvori neko poglavlje.

"Dakle, ne tajni dokumenti ili dokumenti sa oznakom tajnosti već dokumenta koja imaju graničnu dostupnost u toku pregovora do momenta kada postanu dostupna javnosti, a to je momenat otvaranja pregovaračkog poglavlja, odnosno međuvladina konferenja", rekla je ona.

Na pitanje kako će se pratiti prelazna merila poput toga da policijske istrage treba da budu oslobođene političkog uticaja i upliva kriminala, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović je rekao da će se ona pratiti u izveštajima.

Lazarov je rekao da potrebne aktivnosti u tom smislu nisu izostavljene iz akcionog plana jer u suprotnom on ne bi bio odobren i istakao da u MUP-u nema politizacije i da zakon propisuje elemente za sprečavanje takvog uticaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: