Prijedor: Osam uhapšeno zbog ratnih zločina

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su na području Prijedora osam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području tog grada.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

11:26

Prijedor: Osam uhapšeno zbog ratnih zločina

U akciji Sipe uhapšeni su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Marinko Praštalo, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić i Milan Vukić.

Tužilaštvo BiH, koje je izdalo nalog za hapšenje, saopštilo je da su na više lokacija koje koriste osumnjičeni izvršeni pretresi.

Uhapšeni su pod istragom i terete se da su za "vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivični delo zločina protiv čovečnosti".

"Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloletnih osoba, na području mesta Miska Glava, koji su posle toga zatočeni u Domu kulture, kao i na obližnjem stadionu, gde su tri dana dana mučeni i zlostavljani", navodi se u saopštenju.

Tada je ubijeno između deset i 15 zatočenika, dok su ostali odvedeni na lokalitet Ljubije, gde su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspelo da preživi streljanje i njihova svedočenja bila su od ključne važnosti za rasvetljavanje tog zločina, dodaje se u saopštenju.

Posle rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a deset tela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016. godine.

Pripadnici Sipe će posle hapšenja osumnjičene predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i posle toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje pritvora ili mera zabrane u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: