"Svima oko Haga bitno ko je naš, ko njihov - a činjenice?"

Na presude Haga se gleda navijački, da li je optužen neko “naš“, a ne “njihov“, a ne šta kažu žrtve, navodi u Kažiprstu Nemanja Stjepanović iz FHP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

16:56

“Mi koji smo izveštavali iz Tribunala ponekad smo u šali govorili da su svi zainteresovani za svoje optužene, a ne za svoje žrtve. I to su za optužene zainteresovani na početku i na kraju suđenja“, kaže Stjepanović na početku Kažiprsta.

Kako kaže, sada smo pri kraju suđenja Ratku Mladiću i “ulazimo u fazu gde će se u javnosti raspravljati da li će on biti osuđen ili neće i da li će to biti još jedan ’naš’ na listi osuđenih“, bez ikakve namere da se osvrnemo na to za šta je optužen, koji su dokazi izneti, šta se sve moglo čuti tokom suđenja, ko je odgovoran – da li on, on ili još neko, u čije ime su zločini počinjeni...

„Sve teme padaju u zapećak, u prvi plan se ističu tabloidne priče o Mladićevom zdravlju, pristrasnosti sudija, a sve sa ciljem da te ključne stvari ne izađu na videlo“, kaže Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo koji je bio i dugogodišnji izveštač iz Tribunala.

Na presude se gleda navijački, ističe on i dodaje da je najpošteniji pogled – pogled žrtava, a njih manje čujemo nego optužene.

Govoreći o slučaju Ratka Mladića Stjepanović je rekao da se tu radi od desetinama hiljada života i o raseljavanju stotina hiljada ljudi.

„Sve je počelo 1992. godine na celom prostoru pod kontrolom Vojske Republike Srpske. To nisu bili izolovani incidenti, sistematski je sve rađeno, na isti ili sličan način u velikom broju zločina. To je prva tačka, druga je 44-mesečno granatiranje Sarajeva i snajpersko delovanje na civile, treći uzimanje mirovnjaka kao talaca, a četvrti genocid za koji su već osuđeni njemu podređeni civili“, ističe Stjepanović.

Međutim, kako kaže, uvek je reč o tome šta je bilo tamo, o slučaju Gotovina, Šešelj: „Tu je ključni problem, ne osvrćemo se na činjenice, ali taj tribunal nije savršen, nije ni dobar ni loš“.

Na pitanje Suzane Trninić da li je Haški tribunal dokazao ono što su mnogi govorili – da će biti politički sud, Stjepanović kaže da ukoliko jeste politički, nije onako kako ga mi shvatamo.

„Mi mislimo da oni žele da samo Srbi budu osuđeni, Hrvati kažu da je antihrvatski, a i bošnjačke žrtve imaju razloga za nezadovoljstvo. Zato se on gleda kroz prizmu da je protiv nas i da želi da dokaže da su samo Srbi krivi. Imao je nekoliko problematičnih odluka, pre svega sa Gotovinom i Markačem sa jedne i Momčilom Perišićem sa druge, a tu je i čudna presuda Šešelju“, navodi Stjepanović.

Tu on navodi da, umesto što razmišljamo o tome, treba da gledamo šta su činjenice.

„Reč je o stotinama hiljada dokaza, milionima stranica transkripata, svedocima žrtvama, dokumentima, video i foto materijalu... To treba da iskoristimo da se zagledamo međusobno i da to bude osnov za razgovor unutar regiona šta se to desilo“, ističe Stjepanović.

Stjepanović navodi da se mnogi raduju što će Haški tribunal uskoro završiti svoj rad i da žele „da napada prašina na presude, ali mastilo neće izbledeti“.

„Ako želimo normalno da živimo, moraćemo da ih pročitamo, na nama je kada će to biti. Hag završava rad 2017. godine, nedovršene stvari preuzima Mehanizam, taj sud će imati jedno novo-staro suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, tu je i žalba Karadžića, moguća žalba Mladića, troje radikala... To je završni račun“, zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: