"Hvala Srbima koji su glasali za Hofera, ovo je uspeh"

Poslanik Slobodarske partija Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović zadovoljan je brojem glasova koje je dobio Norbert Hofer.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

23:24

Foto: GettyImages

“Hofer je dobio 47 odsto glasova Austrijanaca. Malo je falilo da postane predsednik Austrije. Tih 47 odsto u borbi jedan protiv svih znači puno. To je najveći uspeh u istoriji FPO”, podvukao je Damnjanović u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima borba je bila teška i on se zahvalio Hoferu na izuzetnom zalaganju u kampanji, koja je trajala skoro godinu dana.

"Izbori su završeni, sutra je novi dan, i krećemo u nove izbore i nove pobede”, poručio je on.

Damnjanović je izrazio zadovoljstvo i odzivom Austrijanaca srpskog porekla na predsedničkim izborima i zahvalio im se na ukazanom poverenju.

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, pobednik na predsedničkim izborima u Austriji, nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, osvojio je 51,69 odsto glasova, a njegov protivkanidat iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer 48,32 odsto glasova.

BBC piše da je austrijski predsednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali da su ovi izbori viđeni kao mera toga kako bi populistički kandidati mogli da prođu na izborima u Evropi naredne godine – u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj.

Hoferov glavni „adut“ tokom kampanje bila je antiimigracija, a predložio je i da Austrija učini što i Britanija i glasa o izlasku iz EU, naglašava BBC.

Osim toga, mediji su pred izbore naglašavali da ukoliko Hofer pobedi biće prvi predsednik Austrije iz redova krajnje desnice od 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: