Petak, 02.12.2016.

09:11

Pjongjang vežbao gađanje Seula: Niko neće preživeti

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je nakon što je SB UN uveo nove sankcije Pjongjangu organizovao topničku vežbu velikih razmjera.

Izvor: Dnevnik.hr

Pjongjang vežbao gađanje Seula: Niko neće preživeti
Foto: Gettyimages

U vežbi je među zamišljenim ciljevima bila i južnokorejska prestolnica, izvestili su severnokorejski državni mediji.

Vojna vežba u kojoj su ciljevi bili pet ostrva i "tela reakcionarne vlasti" u Seulu i drugim gradovima, sprovedena je uoči objave jednostranih sankcija Južne Koreje usmerenih protiv nuklearnog programa Pjongjanga.

"Ako izbije rat, ovakvi smrtonosni udari bili bi naneseni južnokorejskim snagama kako bi u samom početku potpuno slomili njihovu spremnost na protivudar i potpuno ih izbrisale", prenela je agencija KCNA Kimove reči.

"Niko i ništa neće preživeti", rekao je severnokorejski čelnik dok je u četvrtak vodio vežb

Zvaničnici su izrazili nadu da će rezolucija smanjiti za 700 miliona dolara severnokorejske prihode od ugljena, čime će se dramatično smanjiti novac koji može koristiti za nuklearno i balističko oružje.

Južna Koreja je u petak uvela nove jednostrane sankcije za Severnu Koreju i, među ostalim, zabranila ulazak u zemlju svim stranim stručnjacima za rakete i nuklearna oružja ako proceni da njihova poseta Sevrenoj Koreji predstavlja pretnju nacionalnim interesima Seula.

Savet bezbednosti je u sredu Severnoj Koreji jednoglasno uveo do sada najoštrije sankcije nakon što je ta zemlja u septembru sprovela svoje peto nuklearno testiranje. Rezolucija, koju su najaktivnije zagovarale Sjedinjene Države donesena je nakon tri meseca složenih pregovora s Kinom, članicom SB s pravom veta, i za više od 60 posto ograničava severnokorejski izvoz ugljena, vodeći spoljni izvor prihoda za tu osiromašenu državu.

U rezoluciji se traži da Severna Koreja odustane od svog programa proizvodnje nuklearnog oružja, ali Pjongjang je odgovorio da će sankcije izazvati samo "snažnije protivmere samoobrane".

Jednostrane sankcije Severnoj Koreji u petak je najavio i Japan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

20 h

Podeli: